Minden rosszban van valami jó

5 Hozzászólás

július 25, 2010

NLP, önismeret, pesszimista, optimista, minden rosszban, rágóba lépő ember

A pozitív gondolkodók azt mondják, minden rosszban van valami jó, a pesszimisták szerint pedig minden jóban van valami rossz, és végül is mindegyik oldalnak igaza van valamelyest. Szerintem az a helyes hozzáállás, ha a jó dolgoknak örülünk, a rossz dolgokat pedig megváltoztatjuk, ha pedig ez nem lehetséges, akkor valóban alkalmazzuk azt, hogy minden rosszban van valami jó. 

Én pl. tegnap lezúgtam egy lépcsőről, minek következtében valami történt az egyik lábammal, este már egyáltalán nem tudtam rálépni, csak a másikon ugráltam féllábon. Mondhatnám, hogy sokat gondolkoztam, vajon ebben mi a jó a nyár (és a nyaralás) közepén, de egyáltalán nem gondolkoztam sokáig, mert teljesen egyértelmű volt, hogy most többet tudok olvasni, írni, agyalni, és még egy csomó olyan dolgot csinálni, ami alapvetően hasznos, de a napokban nem volt erre időm.  

A szélsőséges esetektől - mint mindig - most is jó eltekinteni, a hétköznapi eseteken viszont remekül lehet gyakorolni a saját rugalmasságunkat. Hogyan vagyunk képesek reagálni az élet eseményeire? Miként őrzöd meg a nyugalmad, a jó kedved azokban a pillanatokban, amikor látszólag valami nagyon rosszul sült el? Mennyire vagy képes a kezedben tartani az eseményeket, és mennyire vagy képes elfogadni azokat a dolgokat, amiket nem tudsz befolyásolni? 

Ha voltál már dühös azért, mert épp rossz idő volt, akkor valószínűleg - abban a helyzetben - egyáltalán nem voltál képes elfogadni a tőled független eseményeket. Természetesen egy nagy csomó dolog van, amiről azt gondolod, na hát, ehhez aztán semmi közöm, ez nem rajtam múlik, én nem tehetek erről - s közben dehogy, nagyon is sokat tudnál rajta változtatni, ha egy kicsit több lehetőséget adnál magadnak, és kevesebb dologra mondanál nemet. 

Különösképp fontosak azok a helyzetek, amikor úgy érzed, az egész világ összeesküdött ellened. Beteg vagy, anyagilag nehéz helyzetbe kerültél, egyedül vagy, elvesztetted a kedvenc kabalád, lekésted a buszt és még az eső is esik. Ha ezekben a helyzetekben elhagyod magad, minden csak még rosszabb lesz, Te leszel az, aki felrakja az i-re a pontot. Ha ebben a helyzetben is képes vagy pozitívan gondolkozni, akkor az olyan, mintha megőriznéd a humorérzékedet, és bár a körülmények ellened fordulnak, Te mégis kitartasz magad mellett. 

Te mennyire vagy képes kezelni az életedben előforduló negatív eseményeket? Ha nagyon elakadtál valahol, csak ülsz magadba roskadva, vagy kiszállsz, és megtolod a kocsit?

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Niki, ez tipikus, én is voltam már hasonló helyzetben. Nem könnyű, ez egyértelmű.Lazíts egy kicsit, fogadd el, ami történt, és nézz előre. A helyzet adott. Mi volna a legjobb, amit most tehetnél? Annak ellenére, hogy a körülmények nem kedvezőek, mi volna a leghasznosabb, amit MOST tehetnél?Dönts, és cselekedj! Hidd el, ez a legjobb megoldás. Most csak előre nézz, és cselekedj a jelenben!Minden jóra fordul.

  • Velem sajnos ebben az évben sok rossz történt, anyagi téren lenulláztam magam, ugyanis kifutott elém egy szarvas, totál kár lett az autó. Mivel céges, nekem kellett önrészt fizettem. Majd apeh illeték, melyet épp eltörölnénk, de én még pont megkaptam a határozatot, eddig fél milliót tudtam megspórolni, ezekre elment. Most épp hazaköltözöm mert barátommal úgy döntöttünk külön folytatjuk. Lett volna egy nagyobb volumenű projekt, mely anyagi szempontból fellendülést hozott volna, de elmarad. Próbálok pozitív lenni, de mindig ott a kisördög, mi van ha nem jönnek össze? És félek. Annyira hittem mindenben, hogy a lehető legjobban alakul számomra, de nem úgy lett. És keresem az értelmet, hogy miért történt mindez? De nem tudom rá a választ. Mindig pozitív voltam, hittem a legjobb-ban, de most megingott a hitem.

  • Mostanában kezdek rájönni, hogy azok a dolgok, amelyeket régebben rossznak véltem, végül csak erőt adtak, mert sikerült megoldást találnom, és ez segít. Már nem pánikolok, ha valami kellemetlenség ér, elgondolkodom, mennyire én vagyok annak az okozója, és mit tudok rajta változtatni. Egyre jobban sikerül, és ez nagyon jó!

  • Ahogy idősödöm, jobban észreveszem a kellemetlen eseményekben, az előrevivőt, a számomra hasznosat … így nem is szeretem, ha vígasztalnak, hiszen magam is megtalálom a jó megoldásokat!Persze, mint minden mást, ezt is lehet jobban csinálni … hiszen soha nincs teljes befejezettség, ezért is érdekelnek az NLP tapasztalatai!ÜdvözlettelBurger andrás

  • Ezelott meg nehany honappal magamba roskadtam volna.Osszeomlott minden korulottem,azt hittem minden szep es jo,de hat az eletben ernek pofon csapasok.Ebben a periodusban kuldte egyik ismerosom at a titok cimu filmet,aztan hozzajutottam a konyvhoz is.Egymas utan talaltak ram a kulonbozo kibillento temaju konyvek es videok.Ezeknek koszonhetoen ma mar mas szemmel nezem a dolgokat.Probalok mindig pozitivan gondolkodni.Minden reggel ugy inditom a napaom,hogy ma jo napom lesz.Mindig mindenben a szepet es a jot keresem es halat adok mindenert.Eddig ezt hogy nem tudtam?Ugy erzem mintha egy alombol ebredtem volna.Hat igy is lehet elni es szerintem igy a jo.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >