limtelenítés

1 Hozzászólás

március 30, 2011

NLP, önismeret, elengedni a régit, limtelenítes

Ha van olyan, hogy limlom, és van lomtalanítás, akkor biztosan van limtelenítés is.  

Megírták az újságban, hogy mikor kell kirakni a kidobnivalót, mi pedig nemcsak lomtalanítottunk, hanem lombtalanítottunk is, és kicipeltünk mindent a sarokra, ahol azon nyomban nekiláttak az előzetes átválogatásnak, mert ugye ami nekünk lim, az másnak nem biztos, hogy lom, hanem hasznos holmi. És persze ha az ember nem szégyelli magát, és igenis megnéz egy-két ódon bútordarabot, akkor találhat igazi kincseket is. 

Az előző lakhelyünkön volt két nagy padlás, tele olyan kacatokkal, amiket máshol nem találhatsz. Ez ám az igazi túrkáló, bála nélkül. Emlékszem, onnan zsákmányoltam egy gigantikus befőttesüveget és néhány kopott faszéket, némi játékot, és hasonlókat. 

Szóval ilyenkor - ha van rá időnk - kiválogatjuk a ruhákat, cipőket, játékokat, rossz gépeket, alkatrészeket, meg mindent. Megszabadulunk a felesleges dolgainktól. Persze kérdés, mi az, ami felesleges, mert egyszer minden jól jöhet. Anyukám gyűjtögetős típus volt, szinte semmit sem dobott ki, mindent jól elrakott, nagyon is jól. Emlékszem, egyszer kipakoltuk a konyhaszekrényét, és találtunk 15 éves pudingporokat is. Nem volt ráírva, hogy minőségét korlátlan ideig megőrzi! Egy garázsban pedig megtaláltam egy játékmosógépet, amit a nővérem kapott még kicsi korában karácsonyra, én azonban még kisebb voltam és kövérebb is, és szegény mosógép ráülés általi ajtóletörést szenvedett miattam, így anyukámék nem is mondták meg a nővéremnek, hogy abba a mosógépbe még vizet is lehetett volna rakni.  

Az ilyen lomtalanításkor régi emlékek is a kezünkbe akadhatnak, meg egy csomó felesleges kacat. Kérdés, mi az, amit aztán tényleg kidobunk. Tegnap azt mondta egy kedves hölgy nekem, hogy amihez már egy éve hozzá sem nyúltunk, azt nyugodtan kidobhatjuk, úgysem fog már kelleni. Persze nem dobjuk ki az akkumulátortöltőt, mert az még tényleg jól jöhet, de nagyon sok mindentől megszabadulhatunk. Ha ilyen módon megszabadítjuk a háztartásunkat a sok fölös tehertől, akkor a ház fellélegzik, és képes lesz befogadni azokat az új dolgokat, amelyek eddig valahogyan elkerülték a házunk táját. 

Ahogyan a ház befogadja az új tárgyakat, mi is úgy fogadhatunk be nagyon sok mindent, ha lelki lomtalanítást is végzünk. Megszabadulhatsz korlátozó hiedelmeidtől valótlan félelmeidtől, rossz szokásaidtól, nyomasztó gondolataidtól, rémes álmaidtól. Egyszerűen csak engedd el ezeket magadtól, és lélegezz fel! Ne sajnáld azt, amit elengedtél, inkább légy nyitott és befogadó, s vedd észre, milyen módokon gazdagodik az életed. Ami új, az változással jár. Csak rajtunk múlik, mit fogadunk be. 

Én kifejezetten szeretem az újat. Te el tudod engedni a régit?

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Igen el tudom engedni a régi dolgokat, de csak akkor ha már úgy érzem, hogy már tényleg nincs rá szükség, és a jövőben sem lesz rá szükség! De ha a régi dolgokra szükségem van, és nem engedem el őket, attól függetlenül még jöhetnek az újabbnál újabb dolgok! Ha az új dolog jobb mint a régi, akkor a régit lecserélem egy újra! Pl. a Java kismotoromat lecseréltem Piaggio Energy robogóra. Én nagy híve vagyok az innovációnak!

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >