Mire jó az írás? (Négy írástanfolyam)

0 Hozzászólás

március 25, 2020

NLP, kreatív írásmódszerek, belső írás

Ebben az írásban találhatsz két ajándékgyakorlatot. Az egyiket a Belső írás alaptanfolyamból, a másikat a Színes írás online tanfolyamból emeltük ki. Ha szeretnél belekóstolni a kreatív írásba, itt az alkalom.

Azonnal a gyakorlatokhoz ugranál? Itt az egyik: Egy szóban. Itt a másik: Egyensúlyban

Az utóbbi időben sok kérdés érkezett az írástanfolyamainkról, ezért ebben a bejegyzésben szeretném tisztázni a leglényegesebb információkat. Pontosan mit takar egy-egy írásmódszer, mit csinálunk, hogyan használjuk, és mire megyünk vele. 

Kezdjük az alappal.

Belső írás

Az írás a legkedvesebb hobbim, sokat írok, de a legtöbbet még én sem olvasom el. Nem is kell elolvasni, mert belső írással írok. Ilyenkor nem másnak (kifelé) írok, hanem magamnak, befelé. Mintha csak elmondanám magamnak a gondolataimat, ahogy azok éppen jönnek. Nem állhatok meg gondolkodni, folyamatosan írnom kell. Ez így különösnek tűnhet, ha még nem írtál így korábban. 

Mi értelme van így írni?

Ha kipróbálod a folyamatos kézírásnak ezt a fajtáját, először is nagyon jó érzésekre számíthatsz. A szabad írás szórakoztató. Másrészt nagyszerű ötleteket írhatsz le "csak úgy". Írás közben feltöltődsz pozitív energiákkal, és ez hosszabb távon a viselkedésedre is kihat.

Ha jól írsz, tulajdonképpen újra tudod írni a saját személyiséged. Természetesen nem az írás változtat meg, az csak felismerésekhez vezet. Ha azonban ezek miatt találsz egy igazán jó ötletet, akkor azt ki is próbálod.

Nézzünk egy egyszerű példát. Mondjuk, hogy saját online üzletet indítanál, mégsem teszed, vagy nem sikerül, valamilyen módon elakadtál ebben a lehetőségben. Ha elkezdesz írni, akkor több tucatnyi különféle írásgyakorlatot találhatsz, amelyben valamilyen módon a célodról, tehát az online üzletről írhatsz. Mindig szabad írással, és erősen elvonatkoztatva, metaforákban, elküldetlen levelekben gondolkozol, de csinálhatsz egy NLP-re épülő jövőbe vitelt is, akár az emlékeidet is átírhatod. 

Ez azt jelenti, hogy egy csomót agyalsz a problémádon, ráadásul írásban, és ez óhatatlanul is előhozza belőled a legjobbat. Ennek az lesz az eredménye, hogy ha tudsz online üzletet csinálni és tényleg akarod, akkor el is kezded megvalósítani.

Talán az egyik gyakorlatban egyértelművé válik, hogy nem is igazán kezdtél el utánajárni, hogyan lehetne megcsinálni a vállalkozást. Valójában nem sokat tudsz a témáról. Épp ezért fogod magad, és utánanézel az interneten. Kiderül, hogy minden sokkal egyszerűbb, mint gondoltad. 

Ilyen módon változtathatod meg az írással az életed. Ezek apró változásnak tűnnek. Felmerülhet a kérdés, hogy mi van, ha írás nélkül is az eszünkbe jutott volna előbb vagy utóbb ez az ötlet? Ez lehetséges, de az írással SOK hasonló felismerés jön, és ezt elég könnyű megtapasztalni, ha egyszer elkezdesz írni.

Számtalan lehetőség van az írásban, például írhatsz (elküldetlen) levelet egy belső tanácsadódnak, adhatsz magadnak pozitív erőforrást, sőt, azt el is viheted egyik pillanatból a másikba (szintén NLP). Mondjuk, hogy a gyermeki kreativitást egy kisgyermekkori emlékben találod meg, és azt "rögzítve" magaddal viheted a jelenedbe vagy a jövődbe. Csak az időt tekintve bármit megtehetsz az összes élményeddel, mint ahogyan az NLP-ben is ugyanez lehetséges az Életfonál segítségével.

Ha hosszabb ideig rendszeresen írsz belső írással, másképpen fogod élni az életed. Az írás közvetlen a gondolataidra hat, így a változás mélyen benned indul el. Minden saját belső értéked benne lesz a döntéseidben, tehát csak jó dolog történhet veled.

Miről írjak?

A szabad írás tényleg csak annyit jelent, hogy folyamatosan leírod, amit gondolsz. Páran ezt félreértik, mert azt hiszik, olyasmit fognak írni, hogy "ez itt egy szoba, nem tudom, mit mondjak, semmi sem jut az eszembe, reggelire pirítós volt, tíraríra, jó ez a szoba, mit csináljak, fogalmam sincs, mit írjak, viszket az orrom..."

Ez is egy opció, és nem tilos, én is szoktam ilyeneket írni, amikor annyira kiürítem az elmém, hogy már semmit sem találok benne, de egy-két sor épp elég ebből a sületlenségből, mert vannak ennél fontosabb dolgaim is. 

Mindig van átgondolnivalód az életben, ezt biztosra veheted. Sokkal ésszerűbb valami fontosról írni, mint a szoba hőmérsékletéről meg a reggeli pirítósról. Tehát a szabad írás során valami fontosról fogsz írni. A szerelmedről, a gyerekedről, a házadról, egy célodról, emlékeidről, hiedelmeidről, vágyaidról. 

Papíron gondolkozni

NLP, kreatív írásmódszerek, belső írás, papíron gondolkodni

A belső írás nem produktum, amit el kell küldeni valahova, vagy meg kell mutatni másnak. Senki sem olvassa, te sem, akár ki is dobhatod, elégetheted, hajtogathatsz belőle origami ugróbékát. 

De én megőrzöm az összes füzetem, nekem a szívemhez nőttek. Szabad írásnál azonban csak az írás élménye számít. Sosem azt várom, jaj, mikor olvashatom már el a reggeli írásom, hanem azt, mikor írhatok már újra.

A szabad írás a gondolkodás egy formája. Amit gondolsz, azt leírod. Mivel szélsebesen gondolkozol és ehhez képest csiga lassúsággal írsz, kicsit olyan, mint amikor úgy olvasol, hogy húzod az ujjad a betűkön. Természetesen az írás egész szépen felgyorsítható. Ez nálam a külalak rovására megy, ami azért nagy szó, mert eleve van kivetnivaló az írásképemben. De valójában mindegy, úgysem olvassa senki. Mivel az írásomat felgyorsítom, a gondolataim is könnyebben lassulnak le hozzá, így lehetséges írásban gondolkodni. Márpedig a leírt szavaknak ereje van. Az idegrendszerünk komoly munkát végez a betűk formálása és papírra rajzolása során, a kezünk és szemünk egyszerre közvetíti ugyanazt a gondolatot, ráadásul sokkal lassabban, mélyebben átérezve mindazt, amire gondolunk. 

A szabad írás a kreatív fókusz állapotába juttat, ahol koncentrációdhoz páratlan kreativitás társul. Írásban gondolkodni nagyon megéri.

A kreatív írás metaforákban is bővelkedik. Írhatsz egy közönséges gyufásdobozról, és kaphatsz közben igazi felismeréseket. Alkothatsz spontán történetet, vagy gondosan felépített (és szintén spontán) mesét. Az NLP személyiségmodelljét írásban követve komoly belső párbeszédet (levelezést) folytathatsz bármely részeddel.

Ha egyszer megismered a belső írást, szeretni fogod. Bármikor előveheted, mert mindig kapsz valamit tőle. Sok olyan helyzetben is segíthet, amelyben más nem.


Egy szóban

Kreatív írás-gyakorlat

Ha szívesen kipróbálnál egy gyakorlatot, amelyet a Belső írás alaptanfolyamból emeltünk ki neked, máris megteheted. Kérlek, az itt látható prezentációt tedd teljes képernyős módba, majd kövesd a képernyőn szereplő utasításokat.

Szükséged lesz egy füzetre, egy tollra, és néhány nyugodt percre.

Ha már rutinosan írsz, és mindenféle technikát megismertél, a gyakorlatok jó részét megcsináltad, akkor ideje magasabb szintre emelni az írást.

Színes írás

NLP, kreatív írásmódszerek, színes írás,

Az életben nemcsak utak vannak, hanem sínek is. Amíg az utakat magad választod, és bármikor áttérhetsz egy másik útra, addig a sínek csak visznek magukkal. Ha egyszer "sínre kerülsz", végigjárod a teljes utat. Vannak körkörös sínek is, amelyek mindig ugyanoda vezetnek. 

Az NLP rögzítéseknek nevezi ezeket a síneket. Ha a sülő kalács illatáról a nagymamád jut az eszedbe, az egy kedves rögzítés. A másodperc tört része alatt teszünk időutazást, és újra átéljük a gyerekkorunk egy pillanatát. 

Az NLP pimaszul kihasználja idegrendszerünk ily "gyengeségeit", és azt mondja: "Mi volna, ha én mondanám meg, hogy mi történjen?" Például, amikor megfogom a kilincset, magabiztos leszek. Amikor összeérintem a három ujjam, megnyugszom. Amikor mélyet lélegzek, jókedvű leszek.

A színes írásban először is síneket építünk.

Zöldet, amely megnyugtató, és pirosat is a problémáknak. Barnát és világoskéket, rózsaszínt és lilát, ezüstöt, aranyat. Minden szín egyben sín is, vagyis egy idő után az adott színű tollat elég a kezedbe venni, hogy könnyebben elmerülj egy állapotban, emlékezz vagy tervezz, megszólíts valakit vagy megerősíts magadban valamit. Mindennek megvan a maga színe. 

A színeket gyakorlaton belül váltogatjuk, és ez "erősebbé" teszi azokat, magasabb szintre emeli az írást. A legmélyebbre a fehér tollal juthatunk, amellyel színes papírokra írunk.

A színes íráshoz már egy tolltartó is dukál (vagy egy bögre). Tűfilccel vagy zselés tollakkal írunk, és a színek beépülnek az írásunkba. Vagyis továbbra is úgy írunk, ahogyan eddig, de most már színes tollakat váltogatunk közben. Érdemes eljutni erre a szintre, mert a színes írással nagyon jól lehet gondolkodni.


Egyensúlyban

Kreatív írás-gyakorlat színes rajzeszközökre

A színes íráshoz is kapsz tőlünk ajándékba egy gyakorlatot. Amit tudnod kell, hogy valójában ahhoz, hogy a színek igazán "működni" kezdjenek, hosszabb időre van szükség. Jó néhány alkalom és "programozó" írásgyakorlat után fedezheted fel, hogy a színek hatnak az írásodra, és azon keresztül rád is.
Ettől függetlenül most is megtapasztalhatod a színes írás örömét, és elmerülhetsz a lenti gyakorlatban, amelyet a Színes írás online tanfolyamból emeltünk ki neked.

Szükséged lesz: Sötétkék, piros, zöld, barna és világoskék tollakra. (Minden lépésnél a képernyő színe is jelzi, melyik színt használd.) Ajánlott írószerszám: Tűfilc vagy zselés toll.

Most lépjünk ki egy pillanatra a kézírásos módszerekből, és nézzünk valami hasonlóan izgalmasat, amely már a történetírás vizeire sodor bennünket.

Metaforaírás

NLP, kreatív írásmódszerek, metaforaírás

Ez tehát nem szabad írással történik, számítógépen praktikusabb, és itt nem (csak) az írás élménye, hanem a kész írások is fontosak.

Miután megértetted a metaforák működését, pár kreatív játékot követően belefoghatsz a történetek írásába. 

A metaforák kedves mesékbe kódolt pozitív üzenetek a tudattalan elme számára. A történeteknek kettő vagy több szintje van, mindennek megvan a maga szerepe, és miközben a sztorinak látszólag semmi köze a valós élethelyzetedhez, teljes egészében rólad szól.

A metafora az életedről alkotott párhuzamos dimenzió. A számos tudattalan összekötés miatt, amelyet tudatosan is erősítünk többféle módon, a történet szorosan és részletesen kapcsolódik az életedhez. Ez egy "modell és valóság" kapcsolat. Az egyikből alkottad a másikat, de ha a modellt változtatod, az visszahat a valóságra. 

A te történetedet happy end-del írhatod meg, és ha az életedben nem is ugyanaz történik, de a pozitív változás felé fog tartani. Tulajdonképpen a saját életed forgatókönyvéhez kapsz szerkesztési jogot.

Metaforát másnak is mondhatsz, így ez egy igen mély kommunikációs eszköz is. Hathatsz a szeretteidre, jótékonyan befolyásolhatod a barátodat vagy adhatsz pozitív sugallatot a blogodban az olvasóidnak.

A gyógyító mesék írása különösen fontos és mély területe a metaforaírásnak. Ha pedig ellenállhatatlanná akarod tenni a sugallataidat, használhatod Milton Erickson néhány hipnotikus nyelvi mintáját.

Ez a tanfolyam önmagában is elérhető, nem szükséges hozzá a szabad írás ismerete.

Miután mindhárom módszerről beszéltünk, elérkeztünk a kreatív írás és metaforikus gondolkodás magasiskolájához:

A Gyógyító folyó

NLP, kreatív írásmódszerek, belső írás, gyógyító folyó

Ez a legösszetettebb, leghosszabb írásgyakorlat, amelyben MINDENT használunk, amit eddig megtanulhattál. Szükséged lesz a belső írásra, mert az egész egy hatalmas belső írás gyakorlat lesz. Ismerned kell a színes írást, mert a kiépített síneket használjuk majd, vagyis főként színes tollakkal írunk. Otthon kell lenned a metaforák világában is, mert a Gyógyító folyó egy gigantikus metaforikus világ. 

A Gyógyító folyót úgy képzeld el, mint egy aprólékosan felépített belső világot, amelyben a mágikus erejű folyón vízesések és rejtett alagutak várnak, virágos rétek és erdők, hegyek és a Gyógyító öböl. Ezt a világot hosszú időn keresztül építheted, fokozatosan növelve és gazdagítva azt. Lehet saját gyógyító laboratóriumod, feltöltődhetsz a természeti elemek által, segítő álmokat programozhatsz. Megismerheted a folyó növény- és állatvilágát, ékszereket készíthetsz - hogy csak a legfontosabbakat említsem meg.

Mindez egy hónapokon átívelő, nyílt végű írásgyakorlat. Amikor e sorokat írom, már több, mint 20 teleírt füzet (kb. 2100 kézzel írt oldal!) áll mögöttem, amelyek kizárólag a Gyógyító folyóról szólnak. Számomra ebben a világban teljesedik ki az írás varázsa.

A Gyógyító folyót, ahogyan a nevéből is kitalálhatod, gyógyításra lehet használni. 

Két fontos megjegyzés

1. Természetesen ez "csak" egy metafora. Ha beteg vagy, fordulj orvoshoz. Ezt részletesen is kifejtem a tanfolyami oldalon.

2. Gyógyítás alatt nemcsak a betegségek "elmulasztását" értem, hanem a testi-lelki egészségünk megőrzését is.

A Gyógyító folyót csak akkor tudod használni, ha az első három tanfolyamot már elvégezted (belső írás, színes írás, metaforaírás). Az első három tanfolyam teljes egészében elérhető, a Gyógyító folyó fejezeteit már elkezdem feltölteni. 

Mindezek a legfontosabb tudnivalók a kreatív írástanfolyamainkról, de örömmel válaszolok a kérdéseidre.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>