NLP, Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, hogyan lépj ki beragadt élethelyzetből

A képet a kutyával és a birkákkal egy tasmán farmer készítette 2014-ben. Izzy, aki akkor három éves volt, és akit a farmer legjobb kutyájának tartott, mintegy tíz birka között került szorult helyzetbe, s ábrázata a farmer szerint ezt sugallta: "Bent ragadtam!".

Szerencsére nagyon gyorsan sikerült őt kimenteni szorult helyzetéből. A fotó évekig díszelgett a farmer hűtőszekrényén. Amikor azonban a férfi megosztotta a képet a közösségi hálón, az három nap alatt 29000 like-ot kapott a Twitteren.

(Forrás: Daily Mail)

S miközben a kedves eb jóindulatú ábrázata egy kis örömöt lop a szívedbe, hogy a saját személyiséged fejlődésén is mozdítsunk egy kicsit, akár el is gondolkodhatnál azon, vajon a te életedben is vannak-e hasonló szorult helyzetek. 

Természetesen nem úgy értem, dugtad-e már ki a fejed tíz birka közül pont így, hanem inkább metaforikus értelemben gondolj csak arra: A jelenlegi élethelyzetedben beszorultál-e te is valamiféle kellemetlen szituációba?

  • Például hetek óta fel kellene valakit hívnod, de nem teszed.
  • Vagy hónapok óta rosszul megy az üzlet, és nem tudod felvirágoztatni.
  • Esetleg évek óta le akarsz fogyni, de inkább felfelé másznak rád a kilók.
  • Netán évtizedek óta magányosnak érzed magad, és már fel is adtál minden próbálkozást, hogy megoldd ezt a problémát.

Ha te is beragadtál valami hasonlóba, ne aggódj. Lizzy-t is kihúzták a bajból, és most te is megismerheted a megoldást. 

Hogyan lépj ki beszorult élethelyzetekből?

(három egyszerű lépésben)

Figyeld a kezem, mert csalok. Három egyszerű lépésben nem lehet kilépni egy bonyolult élethelyzetből. Viszont egyszerűen el lehet mondani, hogy mit tegyél. Megcsinálni vélhetően piszok nehéz lesz, de ez nem az én bajom. 

Ne érts félre, jót akarok neked, de ideje lerántani a rózsaszín bugyit a valóság fenekéről, és szembenézni a csupasz tényekkel: Itt bizony meg kell dolgozni az eredményekért. Nem repül a szádba a habos torta. 

Három egyszerűen megérthető lépést kell megtenned, s ehhez szükséged lesz minden testi és lelki erődre, valószínűleg fel kell állnod a székedből, és minden bizonnyal ki kell lépned a mogyoróvajváradból.

Mivel a munka rád vár, nem csigázlak tovább, jöjjön a három lépés.

De előtte azért válassz egy konkrét, beragadt élethelyzetet, amelyből jó ideje nem tudsz kimászni. 

Érdemes a legnagyobbat elővenni.

Megvan?

1. Döntsd el, hogy tényleg akarod-e!

NLP, személyiségfejlesztés, hogyan lépj ki beragadt élethelyzetből, döntsd el

A panaszkodás jó dolog. Igazolja a saját bánatunk, felment a cselekvés alól, és kivívja mások szánalmát irányunkban. Nem ismerheted be csak úgy, hogy elcseszted. Nem vállalhatod, hogy képtelennek érzed magad arra, hogy tegyél valamit, ami működik is. Önigazolásra van szükséged, s a felelősséget gondosan a körülmények vállára kell pakolnod. A körülményeket számtalan indokkal alá kell támasztanod, mert akkor lesznek jó széles vállai, amire minden felelősséget rápakolhatsz. Így teljes mértékben nyugodt lehetsz: Nem te csinálsz rosszul valamit, a dolgok TÖRTÉNNEK veled. Ebben a helyzetben nincs mit tenni. Szegény te!

Ha ezt gondolod, természetesen soha az életben nem fog megváltozni az adott helyzet. A rinyálás nem jön be, csak a csinálás.

Te döntöd el, hogy mit választasz. A langyos pocsolyában dagonyázol, vagy egy erőteljes ugrással elstartolsz végre a céljaid felé. 

Kell egyfajta felismerés, ami arról szól, hogy igenis TEHETSZ dolgokat a változásért. De ez, amint azt már felvázoltam, jelentős munkával fog járni.

Dönthetsz úgy, hogy maradsz, ahol vagy. Ez is jó döntés lehet. Nem válthatod meg az egész világot, bizonyos dolgokat jobb elfogadni. Más dolgokat jobb megváltoztatni.

Ha a változást választod, menj tovább a második lépésre.

2. Ami nem kell, engedd el!

Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, hogyan lépj ki beragadt élethelyzetből, ami nem kell engedd el

A rajzot Bendegúz fiam készítette az "Akárki volt, te voltál" c. könyvem illusztrációjaként. A könyv olvasásától erősen óvlak, szinte intelek. Komolytalan, csapongó és a benne leírt megfigyelések semmivel sincsenek alátámasztva. Ha mégis büntetni szeretnéd magad vele, rajtam nem múlik.

De a második lépés akkor is ez: Engedd el azt, amire már nincs szükséged. Ha ugyanis valóban tovább akarsz lépni, akkor bizonyos dolgaidtól meg kell válni. Nem feltétlenül a személyes holmidra gondolok, és a kutya is maradhat természetesen. De ha elkezdesz aktívan cselekedni, hogy valamiféle változást érj el, akkor az időd és energiád egy részét erre kell majd fordítanod. Miközben ezt teszed, valami másra, amire korábban ugyanennyi időt és energiát szántál, most már nem lesz lehetőséged. 

  • Be kell áldoznod a telefonnyomogatást a sport oltárán. 
  • Abba kell hagynod az üres bambulást a tanulás kedvéért.
  • Le kell mondanod a kedvenc sorozatodról a munka miatt.

De vannak ennél komolyabb veszteségek is. Talán kevesebb időd jut a gyerekedre. Talán nem fogsz ugyanúgy megfelelni a párodnak. Lehet, hogy az önmagadnak felállított szigorú kritériumrendszered három-négy pontján is jelentős engedményeket kell tenned.

Valamit fel kell áldoznod, ha eredményekre vágysz. Ha nem vállalsz semmilyen áldozatot, akkor maradsz, ahol eddig is voltál. Ha továbbra is mindent meg akarsz tartani, akkor vissza az egyes ponthoz.

3. Tedd a dolgod!

NLP, személyiségfejlesztés, hogyan lépj ki beragadt élethelyzetből, tedd a dolgod

Az ember rengeteget agyalhat, hogy az, amit tesz, vajon helyes vagy sem. Hogy melyik úton érdemes elindulni, mikor célszerű valamit elkezdeni, hogyan kellene csinálni. Van ám ennek is értelme, mert sokat számít az, hogy mit, mikor, hogyan teszel, de ami az érdekes, hogy legtöbbször ennek semmi jelentősége nincs. Ami igazán számít, hogy egyáltalán teszel-e valamit, vagy hagyod, hogy a szürke hétköznapok a hónuk alá csapjanak, s csak vigyenek bele a napi teendőkbe a megszokások körkörös keréknyomában, amelyben megint csak igyekszel mindenkinek nagyon megfelelni.

Van egy remek megközelítése az NLP-nek ehhez az egészhez:

"Mindig a legjobbat választod."

NLP előfeltevés

Ilyen egyszerű az egész. Azt jelenti, hogy az aktuális helyzetedben a jelenlegi világképeddel, az eddigi tapasztalataiddal és mindazzal, amit tudsz és amire képes vagy, a lehető legjobb lehetőséget fogod választani. Ha hülyeséget csinálsz, akkor is, ha bakot lősz, akkor is és ha nem jön be, akkor is.

Tedd a dolgod, csináld, amit szerinted ésszerű volna most megtenned. Nézz szét jobbra és balra, aztán lépd át a saját korlátaidat, bújj ki a komfortzónádból, és kezdj el cselekedni. Beszélj az emberekkel, menj el valahová, tanulj, dolgozz, mozogj, vagy csinálj valami teljesen mást, mint amit eddig tettél. 

Nem baj, ha nem működik, amit csinálsz, csak az számít, hogy teszel-e valamit. Ha nem teszel semmit, egészen biztosan nem történik semmi, legalábbis semmi olyan, amit irányíthatnál. Ne aggódj, majd jönnek mások, akik megmondják, mit tegyél. Vagy mehetsz birka módra a nagy tömeggel, nézheted a tévét, panaszkodhatsz a cigarettaszünetben, eheted a gyors kaját, simogathatod a telefonod a buszon. 

De mennyivel más az, ha kidugod a fejed a birkák közül, és még ha pillanatnyilag úgy érzed, beragadtál egy kicsit, akkor sem kell aggódnod. Csak érezd a Nap melegét az arcodon, és szimatolj bele a friss tavaszi szélbe, még mielőtt vizet árasztana. Ez már a változása szele, nem? De tényleg. Ideje tenned valamit.

Most, hogy már vidám vagy és optimista, akár első lépésként írhatsz is egy hozzászólást ide, a blog alá.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • TitKos levélből -)Kihívás 13km Lelle-Szemes között oda-vissza szemerkélő esőben lefurottam! Na nem azért, mert 3km eNevettem volna, De most hétvégén: jegesKV,süti,főtt kukorica; elég energiát adott hozzá. Amúgy 8-10km futáshoz vagyok szokva heti 1-2alk.Most jobb lett a kedvem ettől a kihívástól az biztos!

    • Köszönöm, Réka, hogy megosztottad 🙂 Én is szeretek futni, 8-10 km az nekem is testhezálló.

  • Kedves Tibor!
    Mióta megtanultam olvasni, nekem lételemem az olvasás. Volt, hogy az utazásért egy más világba, más életbe, vagy az életről tanulásért, volt hogy az volt a homok amibe beledugtam a fejem, ne keljen gondolkodni, de már egy hosszú ideje azért, hogy egy jobb ügyesebb ember váljon belőlem. Most pedig már talán fél éve “beleragadtam” egy helyzetbe amikor semmit sem olvasok. Megengedtem a hétköznapi gondoknak, hogy teljesen lefoglaljanak. Még a napi küldetéseket sem néztem meg. Emiatt úgy érzem kifolyik belölem a ragasztó ami összefog engem.
    Aztán megláttam azt az érdekes cimet: “T.I.T.K.O.S. levél”. Minden szó, minden gondolat gyógyir lelki sebeimre, egy-egy levél egy jó fenéken billentés. Minden benne van amire szükségem van most éppen. Köszönöm.
    Köszönöm, hogy csendesen, önzetlenül teszed a dolgod, egyértelmű: neked ez hivatásod.
    Hálával megtelt szivvel üdvözöllek a Vajdaságból, Zsuzsa

    • Köszönöm, Zsuzsa, a kedves visszajelzést. Sokat jelent nekem az értő figyelem.

      Az olvasásról, s arról, amikor elmaradnak a jó dolgok. Én úgy tapasztaltam, vannak korszakok, amikor bizonyos dolgok a háttérbe szorulnak, de ami igazán fontos, az úgyis visszatér.

      Sok örömöt a pozitív változáshoz!

  • Remek képek, metaforák. Visz az írás, mint egy folyó. Olyannyira, hogy a hozzászólás után lemegyek a kertbe és a postáért. Kétszer 5 emelet jól fog esni. ??

  • 🙂 Hát, igen. Bátorságomat, ötleteimet összegyűjteni és munkára, átszervezésre fel! 🙂

  • Kedves Tibi!
    Inspirálóak a soraid, és igaz; ha nem csinálunk semmit, akkor semmi sem történik.
    Üdv, Klári 🙂

  • Szia Tibi !

    Mint mindig , most is megérintett az írásod… Értem ,tudom ,teszem , és valahogy mégsem úgy sikerülnek a dolgok , ahogyan szeretném . Türelem , erre intem magam . Rengeteget tanulok , mint coach , hogy lehetőleg mindenkinek segítséget tudjak nyújtani . Bejelentkezek orvosokhoz , pszichiáterhez , osztogatom mindenütt a névjegyem . Akinek eddig kellett , maximálisan és érdemben segítettem , akár ingyen is. De még nem ismernek .. Nem és nem akar beindulni. Pedig ez az , amit csinálni szeretnék ,szívvel , lélekkel , empátiával és szeretettel. Ezt érzem hivatásomnak , küldetésemnek. Mi a titok ? Hogy megismerjék a nevemet? Nos , ezt nem panasznak szántam.
    De azt írtad , hogy a legjobb lehetőséget fogom választani , ha bakot lövök , ha nem jön be , akkor is . Én ezt választottam . És teszek érte .MINDEN ÁLDOTT NAP. Tisztelettel , Zsuzsi

    • Szia Zsuzsi!

      Szerintem neked marketingre van szükséged. A marketing a kulcsa annak, hogy megismerjék a nevedet.

      Tibi

      • Szia Tibi !
        Köszönöm a válaszod , mint mindig most sem hagysz cserben. Hogyan tegyem ? A marketing nagyon sok mindent takar üzleti értelemben is . A reklámra , reklámozásra gondolsz ? Vagy valamilyen tágabb értelmezésben vett marketingre ?
        Már tényleg beragadok… 🙂
        Üdv Zsuzsi

  • Nagyon tetszik ez a könnyed humoros írás! El is küldtem a gyerekeimnek, sót még ki is nyomtatom! Nekem a legnagyobb beragadásom az, h gyakorlatba vigyem azt amit megtanultam!
    Csak halmozok, gyűjtögetek… a kifelé áramlás pedig akadozik.
    Talán hiányzik egy Rózsaszín bugyin billentés? Üdv: Bea

    • Köszönöm, Bea! A gyűjtögető életmód egykor életmentő volt 🙂 ma már ideje kifelé is áramoltatni.

  • Kedves Tibi, kb. 2 hete sikerült (majdnem) minden nap rávennem magamat arra, hogy tegyem meg, amit szükségesnek látok, s ettől be is indult a tavaszi vérkeringés életem fontos területein. Sok lendületet és ötletet kapok bejegyzéseidből, a játékosnak álcázott feladataidból 🙂 , köszönöm, hogy az NBU-t létrehoztad és működteted! Kívánok a továbbiakhoz is egészséget, sok energiát és ötletet! Ma tízmilliószoros nap lévén, bízom abban, hogy kívánságom hatása is megsokszorozódik 🙂 .

    • Köszönöm, Ibolya, és fogalmam sem volt arról, hogy ma tízmilliószoros nap van. Hogy én mekkora birka vagyok! ? ?

  • Szia Tibi,

    Köszönöm a lelkesítést!
    Egyetértek Veled és tetszik ez a stílus. 🙂

  • “Három egyszerű lépésben nem lehet kilépni egy bonyolult élethelyzetből. Viszont egyszerűen el lehet mondani, hogy mit tegyél. Megcsinálni vélhetően piszok nehéz lesz, de ez nem az én bajom. ”

    Ez nagyon tetszett! Hogy erre külön így felhívod a figyelmet. Mert bizony van, hogy az ember annyira beleragad valamibe, hogy hiába pofozkodják, ő akkor sem képes mozdulni. Közben meg mindenkitől azt hallhatja, hogy hát de ez olyan nyilvánvaló… csak ezt meg ezt kéne tenned… és szegény ember ha már eljutott oda, hogy tudja, hogy tenni kéne valamit, esetleg azt is, hogy mit, és egyszerűen mégsem képes rá, akkor csak kap még egy adag önbizalomtörést a nyakába, hogy na, milyen egyszerű lenne és mégsem tudok mozdulni, milyen rossz és szerencsétlen vagyok. De ettől még nem rossz és szerencsétlen ember ő, csak talán épp még idő kell neki, hogy szívében megmozduljon valami és akkor ő is megmozdulhat. Akár így, akár úgy, bármilyen egyszerűnek is tűnhet kívülről, belülről mindenképpen tényleg nehéz.

    • Szia Zsani! Így van, tényleg nehéz, csak mondani könnyű. Egyébként mondani talán felesleges is, mert van egy olyan hiedelmem, hogy az emberek pontosan tudják, mit kellene tenniük, csak ezért vagy azért nem teszik meg. Ebben van a nagy titok, hogy mi vesz rá arra, hogy megtegyük, amit meg kell tennünk…

  • Mennyire igazad van! Ezt akár én is írhattam volna ☺
    Évek óta halogatom,tervezem,hogy elmegyek egy-egy város-látogatásra 2-3 napra,akár egyedül.Ehhez kell erőt gyűjtenem,hogy merjek elindulni,felfedezni új helyeket.Ez nehéz.Elkezdeni a legnehezebb,és kicsit félek is ,de lehet,hogy most kaptam tőled egy kis biztatást.Egy kis “löketet”.
    Egyébként t9bbnyire külföli városokra gondoltam,ahol még nem voltam,de olyan is van,ahova visszamennék.
    Csak itt jön be a bizonytalanság: a szállás,a kaja,a nem tökéletes nyelvtudás,hq vmit meg kell kérdezni,érdeklődni,stb.Érted ezt?Ja!El ne felejtsem,hogy már elég koros is vagyok 60+☺ De ez nem látszik és elég energikus és lezser is vagyok mellé.
    Hát akkor? Csak előre!Ugye?
    Üdvözöllek Éva

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >