Tíz gyors kérdés, hogy felpörgesd az életed

6 Hozzászólás

június 22, 2020

Személyiségfejlesztés, önismeret, 10 gyors kérdés, hogy felpörgesd az életed

Szeretem az alapos munkát, és azt gondolom, manapság az emberek mindent azonnal akarnak, márpedig bizonyos célokat egyszerűen nem lehetséges egyik percről a másikra elérni. Egyre kevésbé találkozom sajnos kitartással, makacs odaadással a világban, márpedig az esetek jó részében pontosan erre volna szükség.

Viszont az is való igaz, hogy az időt nem osztogatják a buszmegállókban, az utcasarkokon és a Tesco pénztáraknál sincs kitéve a polcra, így magam is meggondolom, mikor vágok bele egy nagyobb lélegzetű dologba (sőt, egy nagyobb lélegzetet is csak alapos megfontolás alapján veszek már), tehát egyet tudok érteni azzal is, amikor csupán néhány percünk van valamire, ami egyébként fontos.

Épp ezért most összegyűjtöttem tíz gyors kérdést, amivel felpörgetheted az életed. A felpörgetést úgy értem, hogy gyors és pozitív változást érhetsz el általuk. Bár a kérdések önmagukban is hasznosak, jelen esetben hasznosabb lehet azokat meg is válaszolnod, persze csak fejben. Mindazonáltal mint minden önfejlesztő anyagnál, sőt, mint a legtöbb dolognál az életben, minden azon múlik, mekkora energiát teszel bele, legalábbis egy bizonyos fokig. Más szempontból az is számít, hogy MIT teszel, természetesen, így ez a rövid írás is három fokozatban turbózhatja fel az életed.

1. Olvasd el a kérdéseket!

Nem tudod ugyanis további gondolatok nélkül elolvasni a kérdéseket. Bizonyos változásokat már ez is okozhat, új ötleteid támadhatnak, talán még felismeréseid is lesznek, és ez is nagyon hasznos lehet.

2. Válaszold meg a a kérdéseket!

Mivel a válaszokat nem szükséges leírnod, elegendő azokat fejben megfogalmaznod, vagy egyéb testrészeidet és belső szerveidet felhasználnod. Jöhetnek a válaszok a szívedből, felelhetsz zsigerből, vagy nem tudom, hogy honnan (nem látok a vesédbe), a lényeg, hogy egyszerűen csak fogalmazd meg a válaszaidat, és máris beindul valamiféle változás az életedben.

3. Tegyél valamit, amit eddig nem!

Ez a legtöbb, amit ettől az írástól elvárhatunk, és ha te is eljutsz eddig a pontig, akkor le a kalappal, mert végre felveszed a kesztyűt, és nem jársz egy cipőben azokkal, akik a kisujjukat sem mozdítják (és elég mára ennyi ruhadarab).

Ha tehát elég éles a gondolkodásod ahhoz, hogy észrevedd, hogy a kulcs a cselekvésben rejlik, akkor nemcsak meghozhatsz bizonyos döntéseket, hanem kimászhatsz a megszokások nyikorgó mókuskerekéből, lerúghatod az üvegkalitkád fedelét, és kiléphetsz a nagy világba, hogy végre a saját kezedbe vedd a kormánykereket, akkor is, ha nincs is jogsid.

Hogy a háromból melyiket választod, az már teljesen mértékben rajtad áll. Nézzük csak azt a tíz kérdést.


1. Egy egytől tízig mérhető skálán mennyire vagy elégett az életeddel?

Egyszerű kérdés, könnyen és gyorsan megválaszolható. Én azt gondolom, az egyes túl elhagyatott, depressziós, és remélem, nem vagy annyira magad alatt, hogy ez legyen a válaszod. Ha mégis, legalább a kettesig mássz ki, mert már ez az írás is dob rajtad egy fokozatot. Ha a válaszod tízes, akkor - már megbocsáss -, szerintem kissé el vagy szállva. Mindig lehet fejlődni, nincs olyan, hogy nincs jobb.


2. Mik a legfontosabb céljaid? 

Legalább egyet ildomos kapásból kivágni, tehát őszintén remélem, hogy tudod a választ. Még jobb, ha többet is fel tudsz sorolni. A "Boldog akarok lenni." dicséretes törekvés, de nagyjából annyit mond nekem, mint az, hogy "a nemzetközi helyzet fokozódik" - semmit. Minél konkrétabb célokra van szükséged, kézzel fogható, érezhető, tapintható célokra. Hány ilyet tudsz felsorolni?


3. Miért nem érted el még el a céljaid?

Ha már elérted, gratulálok! Viszont vannak, amiket még nem értél el. Na, én pont azokra gondolok. Szóval, miért nem érted el azokat a célokat? A miért kérdés messzire visz, de nem szükséges elmenned Brazíliáig, törekedjünk az egyszerűségre, és fogalmazd meg néhány szóban, mi állta eddig az utadat.


4. Mit tennél, ha tudnád, hogy már csak egy hétig tart az életed?

El ne szontyolodj itt nekem. Tisztán és logikusan gondolj arra, ha már csak egy heted volna hátra, mennyi fontos dolgot akarnál hirtelen elintézni? És ezek közül vajon mennyit sikerülne? Mire volna elegendő hét nap, ha csak a legfontosabbra fókuszálnál?


5. Mi az a három dolog, amelyhez most ragaszkodsz, valójában azonban meglennél nélküle is?

Talán harminchármat is fel tudnál sorolni, hiszen manapság az emberek sportot űznek a lényegtelenségek felhalmozásából, de azt gondolom, akármennyire is tudatosan élünk, és nem érezzük magunkat a fogyasztó társadalom bégető birkájának, mégiscsak vannak dolgok, amikről lemondhatnánk. Mik azok?


6. Milyen volna a célod, ha nagyban gondolkodnál?

Ha a célod, hogy megduplázd a bevételed, hogyan tudnád azt megtízszerezni? Ha le akarod tenni a középfokú nyelvvizsgát három év alatt, hogyan válhatsz egy év alatt szinkrontolmáccsá? Ha meg akarsz szabadulni a pocakodtól, hogy szerezhetsz mellé izmos feneket és karcsú bokát is? Milyen volna, ha nem apróznád el, hanem nagyban gondolkodnál?


7. Mi történne, ha szembenéznél a félelmeiddel?

Ne ugorj a krokodil szájába, kérlek. De mi van a kevésbé félelmetes félelmekkel? Megszólítani valakit, aki tetszik neked? Jelentkezni egy iskolába, ahol te vagy a legidősebb? Bemenni autóval a  belvárosba, ahol még sosem vezettél? Fizetésemelést kérni a főnöködtől? Nemet mondani valakinek? Vagy igent?
Mi történne, ha egyszerűen csak megtennéd?


8. Mi a hátrányod előnye?

Ez egy trükkös kérdés. Sokat kihozhatsz belőle. Gondolj a gyengeségeidre, és vedd észre, hogyan segíthetnek téged! Hogyan találhatod meg a legvonzóbb nőt, ha egy csúnya pasas vagy? Hogyan segíthetsz másoknak, ha semmihez sem értesz? Hogyan segíthet a beszédhibád ahhoz, hogy csodás műsorvezető legyél?


9. Hány embertől kérhetnél segítséget a céljaid eléréséhez?

Ha a céljaidra gondolsz, amelyeket egyedül nem értél el, mit gondolsz, hány ember van, aki már rég elérte azt a célt? Vajon hányan segítenének szívesen abban, hogy megosztják veled a sikerük titkát? Talán te is ismersz egy csomó ilyen embert. Miért is nem kérdezted még meg őket?


10. Ha csak egyetlen új dolgot kellene megtenned ezen a héten, ami előbbre visz, mi volna az?

Valami olyasmire gondolj, ami sokat mozdítana az életeden. Nem kell a tuti tipp, nem baj, ha nem jön be, de mi az, amit legalább hajlandó volnál kipróbálni? Valami új, ami már régóta motoszkál a fejedben, és talán már régen meg kellett volna tenned. Mi is volna az a dolog?


Ha idáig eljutottál, és végigolvastad ezt az írást, akkor tele lehet a fejed kérdésekkel, válaszokkal, ötletekkel, tervekkel - ha túl nagy a nyüzsgés odabent, szerintem örülj neki. Egy nagyszerű hét áll előtted. Használd ki!

Kitörő örömmel fogadom a hozzászólásaidat odalent.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Amit el kezdtem, a könyveid újra olvasása. Nem habzsolva mint előszőr, mert a lényeg mellett a sorok közt mindig megbújik valami frappáns inspiráció, vagy megoldás ami sokkal egyszerűbb mint ahogy én túlagyalom, túlstresszelem.
    Köszi Tibi!

  • Köszönöm Tibi ezt az írásodat (is)! Mindig van egy jó kérdésed ami hoz új nézőpontokat és felismeréseket! ?

  • Ó, ó, ó, jól haladok, már a hét eddig eltelt részében is.Elhatároztam…., belevágtam….., megcsináltam! És most elégedett és boldog vagyok!

  • Több embernek kéne ilyen kérdéseken gondolkodnia. Sokkal céltudatosabbak lennének az emberek.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >