7 hasznos dolog, ha nincs internet

19 Hozzászólás

július 19, 2019

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet

Hogy mihez kezdj magaddal, ha nincs internet?

Nos, vannak emberek, akiket abszolút nem érint ez a kérdés, mert sosem neteznek. Téged érint, mert most is azt csinálod, mivel ezt a blogot olvasod. Ne mondd, hogy nem így van. Hacsak nem nyomtattad ki ezt az írást, de az igencsak valószínűtlen.

Egyébként nagyszerű lehet azoknak, akiknek nincs szüksége internetre, mert például olyan a munkájuk, hogy villanyt szerelnek, vagy lovakat tartanak vagy ruhákat varrnak. Persze már minden valamirevaló vállalkozásnak van weboldala, meg email címe, egyeseknek még QR kódja is - de most tételezzük fel, hogy valakinek még sincs. Vagy nem is vállalkozó.

Itt vannak az óvónők és dadusok, aki egész nap a gyerekekre vigyáznak, és nem dől rájuk sem a világ, sem az óvoda, ha nincs net a mobiljukban. Vagy, ha mobiljuk sincs. És még egy csomó-csomó olyan ember van, akik tényleg jól elvannak internet nélkül.

De jó nekik.

Én nem ilyen vagyok. A munkámból eredően kell nekem az internet. 

Tegnap délutántól azonban vacakol a wifi, nyög a router, hisztizik a modem. Ilyenkor összejön a család.

- Nálad sincs?
- Nincsen.
- Mobilnet?
- Az se.
- Újraindítottad már?
- Igen. Nem kéne beszólni?
- De. Beszólsz te?
- Miért pont én?
- A múltkor is én szóltam be.

Egy darabig megy a nyűglődés, de nekünk a legjobb szolgáltatónk van. Ha nincs net, akkor az nemcsak úgy kihagy, vagy belassul, hanem következetesen elmegy a fenébe. A család pedig lassan rájön, hogy most nem megy a torrent, nem lehet stream-elni, nincs Spotify, se videó, se email, se Facebook.

Én egyébként sajnálom, hogy ilyenkor nem tudok segíteni azoknak, akik mondjuk nem érnek el egy tanfolyamot, választ várnak egy kérdésre, elfelejtették a jelszavukat - de aztán, amikor ezeken túllépek, hiszen képtelen vagyok az agyamból wifit fakasztani, akkor végre felszabadul az elmém, és megkönnyebülten engedhetem el azt a hülye modemet.

Szerencsére az idegrendszerem nem üvegszálas, de azért elég gyors. Mi, emberi lények (és talán még a volt szomszédom is) rengeteg parlagon heverő képességgel rendelkezünk, amelynek az internet hiánya kifejezően kedvez. Ezen képességek ilyenkor ébrednek ugyanis, s miután nagyot nyújtózva lemásznak a parlagról, máris nagyszerű programok kínálkoznak. 

Szeretnék adni pár ötletet, mit kezdhetsz ilyenkor magaddal. Persze csak akkor, ha te is hasonszőrű vagy (nem úgy, mint a kutyám, érted, hogy értem).

Nem, nem a tévé

Szóval nem a tévé, nem az internetkávézó, nem a Tót, akinél talán még van net. Tekintsd isteni jelnek, hogy elment az a vacak hálózat. A net itt nem csupán egy szolgáltató által nyújtott kapcsolat, hanem maga a virtuális elszakadás önmagadtól, a természettől, a kepességeidtől. Tekintsd hát égi üzenetnek, ami nem SMS-ben jött, hanem egyszerűen beáramlott az életedbe. Csatlakozz az áramlathoz, és ne próbálj meg azzal szemben úszni, vagy kimászni a partra. Ne nézz tévét, ne játssz videó-játékkal. Jelentkezz ki a zombimódból, és légy újra ember.

1. Olvass!

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet, olvass

Annyira szeretek olvasni, csak nem igazán szoktam. Illetve nem sokat. Persze mindig változnak a korszakok, mert régebben sokat olvastam, és biztosan fogok is még, de mostanság luxusnak számít, hogy leüljek, és egy papírkönyvvel a kezemben semmit tegyek. Csak olvassak. Haszontalanul, csak az élvezet kedvéért. Ó, drága internetszakadás, most lehetővé tetted nekem mégis!

Mindegy, mit olvasol, az a lényeg, hogy élvezd. Én a történeteket szeretem, már jó ideje szívesebben veszek a kezembe egy regényt, mint például önfejlesztő könyveket. De azok is jók, nagyon is. Nálunk annyi a könyv a házban, hogy évekre is elmehetne az internet, akkor sem unatkoznék. Te szeretsz olvasni? És szoktál is?

2. Írj!

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet, írj

Nem is én lennék, ha ezt nem hoznám szóba. 
Többet írok, mint olvasok. Függő vagyok, és ezt élvezem. Ezt a blogot is örömmel írom (elnézésedet kérem, ha az agyadra megyek vele), de mentségemre szóljon, hogy ötvenszer többet írok magamnak. Külön polcon állnak a teleírt füzeteim, naponta úgy 1-2 órát töltök írással. Ez az írás kézírás. Rendes tollal, tollakkal füzetekbe. 

Érdemes neked is kipróbálni, csak úgy leírni a gondolataidat. Mi történt, mi bánt, mitől félsz, minek örülsz? Bármit leírhatsz, nem kell megmutatnod senkinek, sőt, még neked sem kell elolvasni soha. Csak úgy írj. Meglepően hasznos és élvezetes az írás. Te szoktad csinálni?

3. Gyakorolj!

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet, gyakorolj

Hogy mit gyakorolj, azt nem tudnám megmondani, de te biztosan tudod, miben akarsz fejlődni. Valamiféle képességed biztosan van, amit szívesen használsz, vagy amiben szeretnél fejlődni. Én gitározni szoktam főként, de a fiamnak van egy szintetizátora, az is vonzerővel hat rám. Néha leülök egy kicsit zenélni, csak úgy, a magam örömére (miért megy el ilyenkor mindenki otthonról? a fene sem érti...)

De lehet bármi, ami hasznos, aminek örülsz, és amitől fejlődsz. Adhatsz ám te is tippeket!

4. Alkoss!

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet, alkoss

Az alkotás egy olyan tevékenység, amit szintén élvezel, és amiben elmerülve létrehozhatsz valamit, ami szép, ami jó, aminek valaki örül. Nem azt mondom, hogy farigcsálj márványszobrot, vagy fess freskót a plafonra (de ha ezt szeretnéd, nem foglak erről sem lebeszélni).

Ha írsz egy történetet, az is alkotás. Ha kimész a konyhába, és készítesz egy finom ételt, amibe a szívedet is beleteszed (persze csak metaforikus értelemben), az is alkotás. Én szeretek főzni (ez nem jelenti azt, hogy tudok is). 

Fűzzél gyöngyöt, rajzolj, színezz, önts gyertyát, rendezd át a szobádat - alkoss. Szoktál ilyesmit csinálni?

5. Menj ki!

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet, menj ki

Ez túlmutat a lakásodon, és megsokszorozza a lehetőségeidet. Eszedbe se jusson nyílt wifi-re vadászni! Vagy pokémonokat fogdosni a telefonoddal. Látod a buszon az embereket? Meg a buszmegállóban? A padokon? Mindenki a mobilját szeretgeti, simogatja.

Amúgy én is szoktam néha. Lehet hasznos. Írhatsz a gyerekednek. Olvashatsz. 

De érdemes ezt is félretenni. Menj és mozogj, szívj friss levegőt!
Én biciklizni szoktam, mert azt könnyű beilleszteni a napomba, de mások ebben sokkal jobbak. Csinálj valamit, ami kimozdít a lakásodból, ami megmozgat. Valami egészséges kikapcsolódást válassz.

6. Rakj rendet!

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet, rakj rendet

Na, ez sajnos nem jellemző rám, pedig vágyom rá. Néha azért előfordul, és akkor mindig rádöbbenek, hogy rend a lelke mindennek. Külön rendrakási stratégiáim vannak. 

Az egyik, hogy mindig a leglátványosabb rendetlenséget szüntetem meg. Először leviszem a bableveses lábost az íróasztalomról, utána kiveszem a gitárt az akváriumból, majd egy kupacba gyűjtöm a plüssöket. (Nem, nem én játszom, velük, én már nagy vagyok.) (Jobban szeretem a kirakót.)

A másik stratégia, hogy elindulok egy helyről, mondjuk az íróasztalom sarkától, és szisztematikusan haladva mindent a helyére rakok. Ha kész az asztal, haladok tovább a szobában.

A rendrakás egyrészt megnyugtat, másrészt utána minden szebb lesz és jobb. Neked van rá stratégiád?

7. Kapcsolódj!

Személyiségfejlesztés, offline, ha nincs internet, kapcsolódj

Sajnos nálunk mindenki filmet akar nézni. Ez egyébként jó, szeretem én is a filmeket, de az általános és szokásszerű közös filmnézés nem tartozik a kedvenceim közé. Szerencsére a gyerekeimnek más igényei is vannak. Az egyik fiam kártyázni szeret, a másik biciklizni, de szoktunk együtt főzni is. A kisebbek mindenre kaphatók, így szerencsére képernyők nélkül is órákat tudunk eltölteni hasznosan.

Itt most a kapcsolódáson van a hangsúlyt. Csinálj valakivel valamit. Légy egy számodra fontos ember társaságában, és töltsetek el együtt értékes, igazi időt. Te kivel szoktál és mit?


Nos, ez csak hét tipp volt, hét olyan hasznos dolog, amihez nem kell internet. 

Ki tudnád egészíteni a listát valamivel?
Mégis, mivel?
Lekötelezel, ha írsz egy hozzászólást!


További cikkek hasznos tippekkel
Személyiségfejlesztés, önismeret, 10 tipp fáradtság ellen

10 tipp kimerültség ellen

Az ember elfáradhat munka közben, vagy akkor, amikor autót vezet, vagy például liszteszsákokat cipel. De ugyanígy kimerülhet egy döglesztő értekezleten, a bevásárlásban, vagy a gyerekek istápolásában. És persze van a jóféle fáradtság, egy nagyszerű napot, egy kiadós úszást vagy egy fergeteges romantikus estét követően.Mivel annyiféle fáradtság létezik, pontosítsuk elsőként, mire is gondolok. Arra a kimerültségre

Elolvasom!
NLP, Célkitűzés, önismeret, macska a bőröndben

A táskád nélkülözhetetlen kellékei – el ne indulj nélkülük!

Na, nem a macskáról fog szólni ez a cikk. De benne kellett hagynom a bőröndben, mert ellenállhatatlan az ábrázata. Az érzelmi viharok már elvonultak az arcáról, így könnyed, kiegyensúlyozott tekintettel szemléli a világot.Amiről azonban most beszélek, az pontosan az, amire gondolok. Nevezetesen arra célzok épp, hogy miket pakolj be feltétlenül a táskádba, hogy jól sikerüljön

Elolvasom!
NLP módszer, személyiségfejlesztés, kommunikáció, nyugodtan gyere be, nyitott ajtó

Nyugodtan gyere be! + 10 tipp kommunikációhoz

Az egész onnan jön, hogy a Dani fiam volt kézműves táborban. Többször is volt már, mert szeret barkácsolni, meg agyagozni, ragasztani, nemezelni és hasonlókat művelni. Az utolsó napon mindig egy teli dobozzal jön haza, amelyben az alkotásai vannak.Nagyon jó dolgokat készített most is, volt például egy hatalmas légy nemezből, kis kikötő híddal, házikóval fából, gipszből

Elolvasom!
NLP módszer, önismeret, magasabb célok, 13 tipp mások befolyásolásához

13 tipp, ha másokat akarsz befolyásolni

Neked szép hetet kívánok már rögtön az elején, magamnak meg azt, hogy Kókusz kutyám, aki szép, fekete színéről kapta nevét, másszon le végre a fotelről, amiben ülök, mert így igen nehezen tudok írni. Nos, az utóbbi kívánságom már teljesült, így feltételezem, hogy az előbbi is fog, és nagyon szép lesz ez a heted. Ez örömmel

Elolvasom!

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Kedves Tibi! Nagyon jó lista! 🙂 Én majdnem mindet szoktam csinálni, és elég gyakran 🙂
    Még 2 ötlet jutott eszembe: játék (NEM internetes!!) és kertészkedés. Az utóbbit az erkélyemen tudom csak “űzni”, de így is sok örömet ad 🙂

    • Mindkét ötlet szuper, Magdi! Szoktuk mi is ezeket csinálni. Nálunk van kert, ez nagyobb teret ad a kertészkedésnek, de kihívást is jelent.
      Köszönöm a hozzászólást! 🙂

  • Én ezeket csinálom akkor is, ha van net, különösen az olvasást, illetve az írást.
    Ja, és ha tehetem, kint olvasok 🙂
    Hát, a rend rakás problémásabb, de ha rászánom magam, és megteszem az asztalomon, akkor érzem, hogy bennem, a gondolataimban is nagyobb a rend.
    Kapcsolódás… No igen, ezzel még van dolgom…

    • Köszönöm, Ági.
      Igen, az az igazi, ha nincs szükség internethibára ahhoz, hogy ezek előkerüljenek.
      És mindannyiunknak van még dolga ezek közül pár dologgal szerintem. Nekem mindenképpen 🙂

  • 1.Csinálj programot a barátaiddal! 2.Jógázz! 3.Menj el egy múzeumba! 4. Játssz valamilyen társasjátékot a gyerekeiddel, unokáiddal! 5. Menj a strandra! 6. Menj horgászni! 7. Rendezd a fotóalbumokat! Kérdezd meg az embereket,hogy mit szeretnének csinálni,ha nem lenne telefon és internet !!??

  • Szia Tibi! Én szeretek olvasni és szoktam is mostanában elég sokat. Sétálni is szeretek, azt is szoktam néha. Gyakorolni zongorát gyakorlok, most éppen azt tanulok. Meg MediBallt is szoktam gyakorolni, nem tudom, ismeritek-e. Most a Kungfuról jutott eszembe. Tai Chi mozdulatokra épülő labdajáték, amit ütővel és labdával játszunk, de nem ütni kell a labdát. Ez lehet sport, lehet játék és játszható bárhol bármikor. Itt van egy kedvenc videóm, bár ez már nem az alapok. 🙂
    https://www.youtube.com/watch?v=oxfK3lliR4M

    • Köszi Ági! 🙂 A sport mindenképpen egy idetartozó dolog. Nem is igazán lehet sportolni internetezve 🙂 Köszönöm, hogy megosztottad!

  • Amióta nyugdíjba mentem, időnk legnagyobb részét vidéki házunkban töltjük, ahol ünnepnek számít, ha folyamatosan van térerő és internet, legalább a teraszon (a házban nincs). Tehát most ünnep van 🙂 ! A listád majd’ minden pontja sorra szokott kerülni, az “alkotás” pedig főleg a papírfonás lett, amit azóta tanultam meg, amióta az egyik online webináriumodon célként kitűztem 🙂 . Mindig jókedvre derítenek a bejegyzéseid, kifogyhatatlan vagy ötletekből, köszönet értük! 🙂

    • Szia Ibolya! Őszintén elgondolkodtam azon, hogyan lehet papírt fonni… 🙂 És azon is, hogy térerőszegény környezetben milyen lehet élni. Most valószínűleg nehezen viselném, de szívesen eljutnék oda, hogy megtehessem, hogy javarészt offline vagyok.

      Köszönöm a hozzászólásod!

      • Köszönöm a válaszodat, 🙂 , kérdéseidre válaszolhatnék fényképekkel, de nem vagyok képes ( 😀 ) a csatolásukra.

  • Ha nem netezek, egész nap regényeket hallgatok felolvasó programmal, imádom! Igazi, emberi történetekről, konfliktusokról, szépséges életekről. Közben folyik a napi élet, főzés, takarítás…

  • Írni, könyvet olvasni, rendbe rakni, selejtezni a ruháimat a szekrényekben, a kézírásos cetliket átnézni, kidobálni az íróasztalomról. Vasalni, és filmet nézni közben. Kitakarítani, port törölni, fényezni a bútorokat, csak úgy, ad hoc, ha már úgy sincs net, amin dolgoztam volna:). Nyeregbe pattanni és tekerni egy kört Káposztáson, Dunakeszin, mikor éppen merre indulok:) Vagy csak éppen kiülök az erkélyre és bámulok ki a fejemből, és figyelek arra, hogy ne figyeljek semmire!

  • Én imadok fozni vagy sutni.Az internetet csak hatterzenenek hasznalom , hogy a magyar radiot hallgassam sok retro zenevel. Vagy a szomszed bacsi csiripelo madarait a kertben… Mert az is nagyon jo am fozes kozben…

    • Zenét én is a netről hallgatok, Éva. Viszont a legjobb listáimat le is töltöttem, hogy ne bukjak meg egy internet-leállásnál. Főzés közben tényleg jó a zene!

  • Én mandalákat rajzolgatok aztán digitalizálom, vagy önfejlesztő motivációs gondolatokat írok, esetleg önhipnózissal szórakoztatom magam, ha nincs net.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >