NLP, személyiségfejlesztés, Mindennapi NLP, egyszerűen

Amint azt tudod, a Mindennapi NLP-nél személyiségfejlesztéssel foglalkozunk. Sajnos azonban maga a szó, hogy "személyiségfejlesztés" olyan, mint egy rendkívül bonyolult gépezet, amelyen nem könnyű fogást találni, és ha mégis a kezedbe veszed, könnyen kicsúszik onnan, s amikor a darabjai hullott alkatrészeire nézel a padlón, vélhetően arra gondolsz, hogy ezt már az isten sem tudja összerakni. 

Tudom, vannak, akiknek egész pontos jelentéssel bír ez a szó. Az eszükbe juthat róla egy írástanfolyam, vagy az NLP, a saját kommunikációjuk, az önbizalom, nyelvtanulás, meditációk - meg minden.

Nem tudhatom, miként vélekedsz a témáról, de ebben a cikkben a lehető legegyszerűbben fogom elmondani, hogy mi a személyiségfejlesztés lényege, miért van rá szükséged, és hogyan csináld. Bár az utóbbi kérdésre terjedelmi okokból nem adhatok részletes választ, és ez nem is célom, megemlítem azonban az általam ismert három legfontosabb módszert, amelyet neked is jó szívvel tudok ajánlani.

Mi az a személyiségfejlesztés?

A személyiségfejlesztés egy összetett szó. Nem szeretném agyonelemezni, így bontsuk két részre. Személyiség és fejlesztés.

Az első a személyiség, ami a belső tulajdonságaid összessége. Tehát az, hogy szép nagy, barna bociszemed van, nem a személyiséged része, hanem mondjuk a fejedé. Ugyanígy a selymes hajad és a karcsú bokád is testi tulajdonság.

A személyiséged azon belső tulajdonságaid képezik, amelyek megkülönböztetnek téged más emberektől.

Ha például félénk vagy és zárkózott, akkor te félénk és zárkózott személyiség vagy. (Nem volt nehéz kilogikázni.)
Ha jól tudsz kommunikálni, és szívesen segítesz másoknak, akkor a te személyiséged ezek határozzák meg.
Ha szívesen kritizálod az embereket és a kákán is a csomót keresed, akkor nem biztos, hogy kedvelnek - de ilyen a személyiséged.

Ezek iszonyúan lebutított példák voltak, hiszen az emberi személyiség rendkívül összetett. Beletartozik az, hogy hogyan viselkedsz, miként gondolkozol magadról és másokról, miben hiszel, milyen határokat állítasz fel magad köré, milyen képességeid vannak, mi motivál, mitől félsz, mit szeretsz, és így tovább. 

A második szó, a fejlesztés, azt jelenti, hogy valamit jobbá teszel. Bár, ami fejlődik az növekszik, de azért vedd figyelembe, hogy ez nem mindig így van. Ha a külső megjelenésemen szeretnék fejleszteni, akkor talán éppen kisebb akarok lenni (derékban például), nem pedig nagyobb. Épp ezért mondtam az elején, hogy a fejlesztés során valamit JOBBÁ teszünk.

A személyiségfejlesztés tehát azt jelenti, hogy a saját BELSŐ tulajdonságaidat akarod jobbá tenni. Okosabb, ügyesebb, bátrabb, nyugodtabb, kreatívabb vagy vidámabb akarsz lenni.

Figyelem

Személyiséged van, ezt nyugodt szívvel kijelenthetjük.Fejleszteni azonban nem biztos, hogy szoktad. Ezen már érdemes elgondolkodnod.

Ha feltenném neked a kérdést, hogy mire irányul a figyelmed, akkor mit válaszolnál? Igen, tudom, hogy most olvasol, de ÁLTALÁBAN mi az, ami érdekel, mit veszel észre a világban?

Ha a munkádra figyelsz és a családodra, az tipikus. Tipikusan jó, mert ezek fontos dolgok. Ha naponta két órán keresztül simogatod az okostelefonod, az nem okos dolog, de sajnos ez is tipikus. 

Gondold csak át egy napodat, és vedd észre:
Mire irányul a figyelmed a legtöbbször?
Ez nagyon fontos. Úgy is mondhatnám, ez kardinális kérdés, de nem mondom, mert azt ígértem, hogy emberi nyelven fog szólni ez a cikk.

A személyiségfejlesztés első és alapvető feltétele, hogy legyen FIGYELMED a saját tulajdonságaidra. Sőt, saját magadra. Ha eddig is ezt tetted, akkor pontosan tudod, mire gondolok. Ha eddig más dolgokra figyeltél, semmi gond, csupán válaszolj fejben a következő kérdésekre:

- Milyen embernek tartod magad?
- Melyek a legjobb tulajdonságaid?
- Melyek a rossz tulajdonságaid?
- Mi okoz örömöt számodra?
- Mitől félsz?
- Milyennek tartod a többi embert?
- Mit gondolsz a világról?
- Hogy érzed magad a bőrödben?

Ezen kérdések (és az ehhez hasonlók) olyan gondolatokat indíthatnak el a fejedben, amelyek a saját személyiségedre irányítják a figyelmed. Ennek következtében sok hasznos dolgot észrevehetsz, például, hogy 

1. Létezel.
2. Van személyiséged.
3. Vannak jó és kevésbé jó dolgok az életedben.

Úgy is mondhatnánk, hogy az életednek van MINŐSÉGE, amelyhez neked is van némi közöd. Ha ezt felismerted, jó úton jársz a személyiségfejlesztés felé.

Akarás

Miután felismerted, hogy az életednek van minősége, eljuthatsz odáig, hogy azt akarod, ez változzon meg. Praktikusan mindenki jobb életre vágyik. A jobb élet bekövetkezhet magától, és tőled. A kettő között igen nagy a különbség, elsőként tehát tisztázzuk ezt.

Fejlődés

A gyereknek esze ágában sincs megtanulnia beszélni. Nem kell neki nyelvórákat vennie ahhoz, hogy tökéletesen elsajátítsa az anyanyelvét, semmit sem kell csinálnia, mert magától megtanulja. Ez egy isteni (de inkább emberi) adottság, amelyet csak az iskolában tudnak kiölni a gyermekből szódolgozattal, magolással, tizennyolc kilogrammos iskolatáskával és nevelési tanácsadással.

Ugyanez igaz a személyiségünkre. Nem kell azt mindenféleképpen fejleszteni, mert fejlődik az magától is. (Gyermekoromban édesanyámat hasonlóképpen próbáltam lebeszélni arról, hogy levágja a körmeim: Nem kell azt levágni, letörik az magától is.)  (Nem jött be, levágta.) 

Ha tehát nem teszünk semmit, akkor is egyre okosabbak, ügyesebbek, bátrabbak leszünk, ahogy telik az idő. De mint ahogyan a nyelvtanulásban, a személyiségfejlesztésben is eljön az az idő, amikor a fejlődésünk lelassul, elakad, s néha még a visszájára is fordul. Régebben fiatal voltam és bohó, ma már öreg vagyok és hobó. Érted, hogy értem. A fejlődés magától is megtörténhet, de egy idő után vége szakadhat ennek a folyamatnak.

Fejlesztés

Ha tehát a személyiségem NEM fejlődik már tovább magától, és van arra elegendő FIGYELMEM, hogy ezt észre is vegyem, akkor már nincs másra szükségem, csak AKARÁSRA, vagyis arra a szándékra, döntésre és hajlandóságra, hogy magam tegyek az ügy érdekében, és tudatosan kezdjem el fejleszteni magamat. Lehet panaszkodni, hogy milyen ez az ország, meg a város, meg az iskola, és még a szomszéd is hülye, de azért, ha jobban kinyitjuk a szemünket, észrevehetjük, hogy vannak még lehetőségek az országban, a városban és az iskolában is - bár a szomszéd tényleg hülye, de az meg legyen az ő baja. Mindenképpen saját magunknak kell tenni az életünkért, mégpedig úgy, hogy magunkon változtatunk. A kulcs a csinálásban van, nem pedig a rinyálásban.

Amíg idáig nem jutok el, addig felesleges személyiségfejlesztésről beszélni.
De vélhetően te eljutottál idáig, hiszen olvasod ezt a cikket, és ez nem csak azt jelenti, hogy szívesen teszel magad a változásért, hanem azt is, rendkívüli türelemmel rendelkezel az elmebeteg cikkek irányában, és ezért fogadd őszinte köszönetemet.

Hogyan?

Miután úgy döntöttél, hogy tudatosan is szeretnél javítani az életeden, használhatod a józan, paraszti eszed, ami adja magát, de érdemes lehet elgondolkodnod azokon a módszereken, amelyeket kifejezetten erre a célra fejlesztettek ki, vagy amelyeket több millió ember használ sikeresen szerte a világban.

A józan paraszti ész célravezető és sokszor nincs is másra szükség. Ha A pontból el akarunk jutni B-be, akkor a legegyszerűbb, ha odasétálunk. Ha azonban szeretnénk gyorsabban haladni, akkor kerékpárra szállhatunk (ezek az önfejlesztő módszerek.)

Nagyon-nagyon sok ilyen módszer létezik, hiszen ide tartozik szinte minden tanulási folyamat, amelynek következtében egy belső tulajdonságod vagy képességed fejlődik. Most azonban nagyon egyszerűen nézzünk meg három igencsak jellemző önfejlesztő eszközt. Mindhármat jó szívvel tudom ajánlani.

Célkitűzés

NLP, személyiségfejlesztés, egyszerűen, célkitűzés

Mindenekelőtt áll a célkitűzés, jó ezzel kezdened, mielőtt más módszerekkel is foglalkoznál. A célkitűzés röviden arról szól, hogy alaposan átgondolod a jelenlegi élethelyzeted, és meghatározd a céljaid, vagyis kijelöld az életedben a pozitív változás irányát, amelyhez aztán részletes tervet is készítesz.

Ezt egyetlen bekezdésben is meg lehet tenni, például:

Alapvetően jól vagyok, de szeretném, ha több pénzem volna, és többet tudnék magammal foglalkozni. Jobban érezném magam, ha volna egy szerető társam, és szívesen utazgatnék a világban. Épp ezért tanulni fogok, hogy egy új, jobban fizető munkát találhassak magamnak. Olyan munkát keresek, amely mellett marad időm saját magamra is. Sportolni fogok, és tanulni. Többet járok emberek közé, és nyitott leszek egy új kapcsolatra. Egy olyan társat keresek, akivel kedvemre utazhatok a világban.

Ez persze hónapok vagy évek "munkája" is lehet, tehát mondjuk úgy, hogy mogyoróhéjban ennyi, és még az sem biztos, hogy sikerül mindent elérni. De nem számít, mert lehet, hogy nem biztos, de az egészen biztos, hogy ha nem tennék a célért semmit, akkor tényleg semmi sem jönne össze. Nyilvánvalóan a cselekvés vezethet el a sikerhez, mégis nagy a jelentősége a tisztánlátásnak és a tervezésnek.

A célkitűzés egyrészt tervezgetés, agyalás és gondos mérlegelés - ez a fejben elvégezhető része. A másik fázis a szokások, a határidőnaplók és kemény munka fázisa. A kemény lehet örömteli is, tehát ez nem feltétlenül szenvedés, sőt, az a jó, ha nem az.

Akár a sült galamb is a szánkba repülhet, de ahhoz az a minimum, hogy kinyissuk a szájunkat, különben csak a pofánkra kenődik. 

NLP

NLP, személyiségfejlesztés, egyszerűen,

Talán ha nem egy programozó-matematikus és egy transzformációs nyelvészettel foglalkozó professzor fejleszti ki a módszert, akkor szebb nevet is kaphatott volna a Neuro-Lingvisztikus Programozás, de oda se neki. A fura név mögött egy rendkívül játékos és számos megdöbbentő megfigyeléssel szolgáló személyiségfejlesztő módszer áll. Az NLP sokkal kevésbé ismert, mint a célkitűzés, ugyanakkor a hétköznapi használaton túl az üzleti tréningek körében is elterjedt.

Az NLP olyan mint egy vaskos szakácskönyv teli recepttel - számtalan gyakorlatot magában foglal, amellyel kedvedre csiszolgathatod a személyiséged. Kiemelendő a rendkívül hatékony és újszerű kommunikációs modellje, az ún. belső személyiségrészeinkkel folytatott kommunikáció, a rögzítések, a metaforák, és az Életfonalas gyakorlatok. Ezeket a gyakorlatokat egy tapasztalt "kalauz" segítségével is elvégezhetjük (nem, nem a vonaton), de akár egyedül is megcsinálhatjuk, mert bárki számára megérthető módon vannak megfogalmazva. Ugyanakkor, amíg a célkitűzést többnyire csak érteni és alkalmazni kell, addig az NLP-t nem árt tanulni és gyakorolni, hogy igazán jó dolgokat csinálhassunk vele.

Az NLP pofátlanul lenyúlja a tehetséges emberek viselkedési mintáit. Ennek persze csak örülhetünk, mert ha egyszer valaki valamiben zseniálisan jó, sokkal többre megyünk azzal, hogy egyszerűen leutánozzuk az illető viselkedését, mintha csupán találgatnánk, hogy miként érhetnénk el magunk is hasonló eredményeket. A lenyúlás folyamatát nevezik az NLP-ben modellezésnek. A modellezés megint csak egy külön műfaj, amely meghaladja-e cikk terjedelmi korlátait, ha azonban szeretnéd alkalmazni, akkor kezd azzal, hogy keresel egy embert, aki nagyon jó abban, amiben te is jó akarsz lenni, majd kérd meg, hogy segítsen neked.

Kreatív írás

NLP, személyiségfejlesztés, egyszerűen, kreatív írás

A kreatív írás nagyon sok mindent jelent, számos változata ismert. Én most az ún. szabad írásra gondolok, amelynek a lényege hogy megállás nélkül írsz kézzel egy füzetbe. Csak a gondolataidat kell leírni, és nincs semmiféle egyéb feltétel, kritérium vagy követelmény. Amilyen meglepő, hogy ennek van értelme, annyira élvezetes és könnyű a megvalósítása. Ha már semmi mást nem teszel, csupán reggelente teleírsz három oldalt a füzetedbe (Julia Cameron: Morning Pages, vagyis Reggeli jegyzetelés, aminek semmi köze sincs a reggelihez), már akkor is jelentős fejlődésen mehet keresztül a személyiséged. A dolog külön szépsége, hogy senki sem mondja, hogy (egyáltalán és valaha is) el kellene olvasnod, amit írtál. A pozitív változás ugyanis írás KÖZBEN történik.

Ha már a szabad írásban némi gyakorlatra tettél szert, akkor nyílik meg előtted igazán a titkok kamrája (aminek semmi köze sincsen Hári Péterhez), ugyanis van egy módszer, ami kifejezetten a szabad írásra épül, annál azonban sokkal célzottabban használható. Ez az ún. belső írás, amelynek szintén van egy következő lépcsőfoka, amely a titkok kamrájában elvezet téged a repülő szőnyeghez. Ez a színes írás, amellyel pedig személyiséged oly mély bugyraiba (bocsánat, tárnáiba) juthatsz el, amellyel akár gyógyíthatod is magad.

A kreatív írás, ha egyszer elkezded, hamar a szívedhez nőhet, mégsem akarsz majd kardiológushoz fordulni, mert az ember nem szívesen válna meg a legkedvesebb hobbijától. Csupán egy toll és egy füzet szükséges hozzá, az meg minden háztartásban megtalálható - nem úgy, mint a motoros kapa, aminek szerencsére semmi köze a személyiségfejlesztéshez (ám az élet egyéb területein igen fontos eszköz).


Nos, a fenti három módszer egymástól független, önálló lehetőségeket képez az életedben, mégis alkalmazhatod őket egyszerre, párhuzamosan vagy keresztezve, akár egy sima egy fordított alapon is, hiszen például egy NLP alapokon nyugvó célkitűzést meg lehet csinálni kreatív írásgyakorlat formájában. 

Remélem, kedvet kaptál az önfejlesztéshez, és ha nem, akkor annak nem ez az írás a okozója. Ha kérdésed adódna bármelyik módszerrel kapcsolatban, szívesen látom azt a hozzászólások között.

További cikkek célkitűzésről, NLP-ről és kreatív írásról

Neuro Lingvisztikus Programozás, modellezés, másoktól tanulni

Másoktól tanulni

A problémák majdnem mindig megoldhatók, és erről a mindennapi életben majdnem mindig megfeledkezünk, legalábbis nem jeleskedünk akadályelhárításból, azt

Elolvasom
NLP módszer, célkitűzés, hozd magad egyensúlyba

Hozd magad egyensúlyba

Annyi minden van a világon, ami leköti a figyelmünket. Az életünket különféle területekre oszthatjuk, a területeket tovább bonthatjuk

Elolvasom

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

  • Kedves Tibor! 🙂
    Ez milyen jólesett!!! 😉 ???Bravó! 🙂
    Kellőkèppen tudományos, rendkîvül hasznos! ?Èsss, ami a legjobb, hogy mèg humoros is!!! ?
    Miközben îrok, ahogy mondtad is ” èrzem is ahogy a pozitîv változás” MOST törtènik velem! 😉 ( Vicceltem! 😉 …De, mègsem!!! ???Tènyleg, îgy van!!!
    Mèg jó,hogy elővettem a …, ( nahát, mèp papîr, ès toll nèlkül is megy ez!!!) …ès ,neeem , nem a motoros kapát 😉 , hanem a telefonomat! ?
    Azèrt, hála Neked,ennek a kitűnő îrásodnak a hatására ,most gyorsan megkeresem a füzetemet, ès egy tollat is, hogy ezt a csodás új napot egy kedves kis ,( szemèlyisègemre fejlesztő módon ható,?) îrással kezdjem! 😉 ÈS ÚGY IS LETT. 🙂
    KÖSZÖNÖM, KÖSZÖNJÜK A MUNKÁDAT, A LELKESEDÈSEDET! 🙂

    Mosolygós szèp napot, ès EGYRE KITELJESEDETTEBB ÈLETET kîvánok Neked, ès minden kedves E sorokat is elolvasó csodálatos EMBERTÁRSAMNAK! 🙂
    Üdvözlettel, ès szeretettel:
    Mecser Erika ?

    • Szia Erika!
      Már megérte papírra, illetve képernyőre vetnem ezt az írást, és vetés után szántanom sem kellett (bevallom, a motoros kapám elkeveredett valahová, pedig már feltúrtam az összes fiókot). Örülök neki, hogy te is tudtál kapa nélkül írásra vet-emedni.
      Szép hétvégét! ?

      • Kedves Tibor! 🙂
        Köszönöm a kedves soraidat, melyek ( akkor most már maradjunk ennèl a rendkîvül találó hasonlatnál (!) 😉 ) , valóban olyanok, mint a jó szántóföldbe elvetett magok! 🙂 ?
        Ha lesz elèg Napfèny, ès bősèges Eső, akkor hamarosan szüksèg lesz arra a motoros kapára is! 😉 Szurkolok, hogy mielőbb előkerüljön!!! 😉
        ( Mèg az ” őszi szántás” előtt! 😉 )
        Ui: A padláson nèzted már? 😉 ??

        Szèp, mosolygós napot, ès ÈLETET! 🙂
        Erika ?

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
    >