március 14

0 hozzászólás

Önfejlesztő Trambulin

március 14, 2022


Az Önfejlesztő Trambulin olyan, mint egy virtuális ugródeszka, amelyen egyet-kettőt rugózhatsz, mielőtt egy jó nagyot ugrasz, és ezzel elindítod a változást az életedben. Persze nem kötelező a végén elugrani, akinek jól esik, az visszaülhet a tévé elé, vagy bemászhat újra a mókuskerékbe. Az egy másik gyakorlat hosszan tartó végzése, de mindenki maga dönti el, mit akar csinálni.

Ezzel a gyakorlattal szeretnék neked segíteni abban, hogy megoldást találj életed jelenlegi problémáira. Ezek lehetnek aktuális problémák, például hogy új munkahelyre van szükséged, vagy stresszes az életed. Lehetnek azonban makacsul ragaszkodó, vagy ragaszul makacskodó gondok is, amelyeket már jó ideje cipelsz magaddal. Például túlsúlyos vagy, esetleg beteg, talán rossz a párkapcsolatod. Mindenféle hétköznapi problémákra igaz lehet az, amit most mondok.

Kezdődjék a gyakorlat. Füzet, toll és egy kis nyugalom kell hozzá. Ha mindezekkel rendelkezel, olvass tovább.

1/a. A probléma

Ez lesz hát az első ugrás a trambulinra. Most pattanhatsz fel rá.

A legjobb, ha máris felírod egy papírlapra vagy a füzetedbe a legnagyobb problémád. Például: “Kevés a pénzem.” Vagy: “Kevés a hajam.” Vagy: “Félek az emberektől.”

A legnagyobbat írd fel. Gondolkodj úgy, ha csak egytől szabadulhatnál meg most, akkor mi volna az? (A többit később már könnyebben megoldhatod.)


1/b. A cél

Megfogalmazhatod pozitívan is ugyanazt, ha akarod. Például: “Gazdag akarok lenni.” Vagy: “Jól akarok kinézni.” Vagy: “Bízni akarok magamban.”
Így is jó, úgy is jó.

(Elegendő egyféleképp megfogalmazni. Probléma vagy cél. Most még egyre megy.)

2. Akcióterv

Egy nagyobb dobbantás következik.

Itt most le kell majd írnod, hogy pontosan hogyan oldhatod meg a problémát, de előtte tisztázzunk egy fontos princípiumot (úgy örülök, hogy van ilyen szó).

1. Előfeltevés:

Az emberek pontosan tudják, hogyan oldhatják meg a problémáikat.

Erre épül az egész elmélet, tehát tekintsük ezt igaznak.

Aki például gazdag akar lenni, az pontosan tudja, hogy:

  • növelni kell a bevételeit
  • csökkenteni kell a kiadásait
  • át kell gondolnia a lehetőségeit
  • új munka után kell néznie
  • új képességet kel kifejlesztenie
  • többet kell foglalkozni azokkal a dolgokkal, amelyek pénzt teremtenek
  • kevesebbet kell foglalkozni azokkal a dolgokkal, amelyek nem fontosak

Ebből persze egyenes következik, hogy az embernek például:

  • le kell mondania a Netflix-et
  • az HBO-t is
  • le kell szakadni a Facebook-ról
  • a Messenger-ről is
  • meg kell tanulnia angoul
  • frissíteni kell az önéletrajzát
  • le kell vágatni a haját

És ezekből is következik mindenféle egyéb feladat, de ez most nem fontos. Az a fontos, hogy az emberek pontosan tudják, mit kellene tenniük.

Ha mélyen magadba nézel, komolyabb felismeréseid is lehetnének, de inkább ne tedd. Csak írd le, hogy milyen lépésekkel juthatnál el a célodig.

Ha nem tudod, hogy sikerülne-e tényleg elérni a célodat, akkor csak azt írd le, mégis, mi az, ami esetleg (talán, jó eséllyel és vélhetően) közelebb vinne a célodhoz. Tehát, amit azért logikus lenne megtenni.

Ha itt elakadsz, akkor nincs tovább! Szóval készíts el egy listát, vagy egyenesen forgatókönyvet a sikeredhez.

3. A Gondkotró

Most még egy darabig rugózhatsz a tramburinon föl, le, mielőtt végleg elrugaszkodnál.

A gondkotró egy olyan metaforikus jármű, amelyen végigmehetsz a listádon, és letúrhatsz minden akadályt. Ehhez is van egy fontos előfeltevés:

2. Előfeltevés:

Az emberek akadályokat találnak a céljaik előtt.

Szerintem senki sem akarna ebbe belekötni, így ezt tekinthetjük világegyetemes igazságnak.

Mindig ott van a “de”...

Ha a listádra nézel, akkor minden egyes akció mellé kirakhatnál egy sorompót, ami megakadályozná, hogy azon az úton indulj.

Példák:

  • le kell mondai a Netflix-et DE hűségidőt fogadtam
  • az HBO-t is DE azon most kezdtem el egy új sorozatot
  • le kell szakadni a Facebook-ról DE nem megy
  • a Messenger-ről is DE hát az se megy
  • meg kell tanulni angolul DE majd csak később
  • frissíteni kell az önéletrajzot DE nem tudom, hogyan fogjak hozzá
  • le kell vágatni a hajamat DE nem ismerek jó fodrászt

Általában itt dőlne dugába a terv, DE szerencsére elegendő alkalmazni az első előfeltevést, miszerint az emberek pontosan tudják mit kell tenni a problémájukkal. És sorban végigmenni; például az első így nézne ki:

  • Netflix hűségidő megoldások
    • át kell adni valakinek a családban, fizesse ő
    • le kell mondani mégis (nem tilos lemondani hűségidő alatt sem)
    • ha sehogy sem éri meg, ki kell fizetni a hátralévő részt, de közben nem nézheted (így a költségeid nem csökkenek, de értelmesebb dolgokat csinálsz majd, ami pénzt teremthet.)
    • melyik megoldásnak be kell jönnie, mert ha nem, akkor megint be kell ülnöd a gondkotróba, és átmenni a terv beragadt részén. Túl sok az akadály még.

Valamelyik megoldásnak be kell jönnie, mert ha nem, akkor megint be kell ülnöd a gondkotróba, és átmenni a terv beragadt részén. Túl sok az akadály még.Azoknak, akik foggal-körömmel ragaszkodnak a problémáikhoz, sokáig fog tartani a gyakorlat ezen lépése.

Akik csak foggal, azoknak se lesz rövid.

Ha azonban rugalmasan gondolkozol, és hajlandó vagy áldozatokat is hozni, felnőttként gondolkodni, akkor hamar megtalálhatod az ideális utat. Ez az út a legjobb választási lehetőségeiddel van kikövezve. Nem 100% a garancia a sikerre, de közelebb kerülsz a célodhoz, az biztos.

4. Rajta-rajta!

És még a pajta sem szakadt be. A jó hírem az, hogy máris elkezdhetsz cselekedni.

El lehet startolni a trambulinról.

 Ebben szeretnélek megtámogatni a 3. alapelvvel:

3. Előfeltevés:

Ez a megfelelő pillanat a cselekvésre.

Indulj ki két lehetőségből.

Az egyik: Ez a megfelelő pillanat a cselekvésre. Vagyis most ideje valami jó dolgot csinálni, foglalkozni az életeddel, előremozdítani a szekeret.

A másik: Jó lenne ez a pillanat, DE előtte meg kell várni, hogy kitavaszodjon (hogy megnőjön a körmöm, hogy elmenjek a fogorvoshoz, hogy befejezzem a sulit, hogy megírjam az önéletrajzom, hogy leadjam a pocakom, hogy felvegyem a franciát, és így tovább.

Ha a második megoldás volna igaz, vagyis tényleg várakozni kellene valamire, akkor ezt az időt célszerű felhasználni valami értelmesre. Például amíg várok arra, hogy lemenjen a pocakom, és nem tehetek ellene semmit, felszabaduló időmben elmegyek futni. Ha gipszben van a lábam, akkor megírom az önéletrajzot. Mivel mindig több feladatod van, valamelyiket megcsinálhatod még ma. Ez egészen biztos.

A fenti bekezdés bizonyításnak tűnhet, de nem az, hiszen ez csak egy előfeltevés. Tekintsd igaznak, s valóra váltod.

Nem nyújtjuk tovább ezt a gyakorlatot, mert pont eddig kellet neki érnie. Itt a vége, fuss el véle, van elég dolgod nélkülem is, DE...

Ha esetleg odáig vetemednél, hogy el akarsz kezdeni egy módszert, tanfolyamot, gyakorlatot vagy valamit, amivel javíthatsz az életeden, talán eltévednél a rengetegben. Épp ezért adok egy térképet, amely alapján tájékozódhatsz.

Mihez mit válassz?

Tanfolyamajánló a problémáidra

Melyik személyiségfejlesztő tanfolyamot válasszam?
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Tibi

A szerzőről

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

Ez is érdekelhet:

>