Szó szerint

0 Hozzászólás

augusztus 27, 2015

Metaforaírás, szó szerint, zoknik

A metaforákat sokan nem tudják hova tenni. Ez valószínűleg azért is van így, mert a metaforák nem zoknik. A zoknikat az ember a zoknis fiókba rakja, a metaforákat pedig inkább használja.

Van köztük különbség.

A metaforákat nem lehet szó szerint értelmezni, mint a zoknikat.

Illetve lehet, csak igen érdekes dolgok jönnek ki belőle.

Ha például azt mondom, hogy nem akartam sokat írni a metaforákról, de sajnos elszaladt velem a ló, az egy metafora. Mert ha szó szerint akarom értelmezni, akkor azt mondhatnám, hogy épp lovagolni voltam, de az oktatómnak megszólalt a telefonja, s én előkaptam az okostelefonom, hogy megírjak egy levelet neked az írásról, amíg ő beszél, mert úgyis csak pár percet akartam erre szánni, de ekkor egy hülye bögöly megharapta a ló farát, s a ló elszaladt velem messzire, és aztán megmakacsolta magát, és nem moccant semerre, és én csak ott ültem, és unalmamban írtam és írtam, és ezért ez a levél nagyon hosszúra nyúlt - na ez volna a szó szerinti értelmezés.

És ha most erre azt mondod, hogy gőzöd sincs arról, hogy miről beszélek, akkor megértelek, de csak metaforikusan. Mert ha szó szerint veszem, akkor nem igazán foghatom föl, hogy a megértésemre miért van szükséged olyan légnemű közegre, amely még nem viselkedik ideális gázként, mert hőmérséklete a forráspontja felett, de a kritikus hőmérséklet alatt van.

Ha most már végképp tele van velem a hócipőd, akkor metaforikusan értelek, szó szerint viszont - már ne is haragudj - de minek van rajtad augusztusban hócipő? Ráadásul biztosítalak arról, hogy én egy kicsit sem vagyok benne a te lábbelidben.

Tulajdonképpen csak oda akarod kilyukadni (s ne nyúlj a revolveredért, kérlek, mert csak metaforikusan szeretnék kilyukadni), hogy a metaforikus és szó szerinti értelmezés közötti különbség boncolgatása (el a szikével!) remek kiindulási alap az összetettebb, NLP-s metaforák megértéséhez és a metaforikus gondolkodás komolyabb alkalmazásához.

Ilyen és hasonló témákkal fogunk foglalkozni, nagyszerű és kreatív gyakorlatokat végzünk majd a következő hétvégén Budapesten, a Flow Stúdióban. Kommunikáció, NLP, gyógyító mesék, transzba ejtő történetek, és hasonló izgalmas dolgok várnak rád - de csak metaforikusan. Én viszont szó szerint ott leszek, teljes fizikai valómban.

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>