augusztus 24

9 hozzászólás

7 dolog, amire a metaforákat használhatod

augusztus 24, 2020


Akik ismernek, azok tudják, hogy mániám az írás. S bár elsődleges szenvedélyem (mondjuk, hogy a dilim) vitathatatlanul a szabad írás, be kell vallanom, hogy tragikusan vonzódom a metaforákhoz is.

Ez így elsőre talán furán hangzik, de másodikra is. Épp ezért úgy érzem, némi magyarázattal tartozom. Ebben a remekül csapongó írásban pont ez okból most lerántom a fátylat a fura metaforákról, és elmondom neked, hogy

1. Mi a fészkes csuda egyáltalán az a metafora?
2. Mit lehet ezen tanulni?
3. Mi az a hét dolog, amire használhatod a metaforákat?

Mire ennek az írásnak a végére érsz tehát, nemcsak képben leszel a metaforákat illetően, hanem akár terveket is szőhetsz a használatukra vonatkozóan, amely tervek minden bizonnyal megvalósításért kiáltanak majd (épp ezért, ha a munkahelyeden olvasod ezt a cikket, halkítsd le a hangfalakat!).

Csapjunk is rögtön a lecsók közé (nyihaha), és kezdjük a legfontosabbal.

1. Mi a fészkes csuda egyáltalán az a metafora?

Ez egy közönséges, avagy mezei blogbejegyzés, falun csak úgy hívják, hogy poszt, épp ezért most mellőzöm a tudományos magyarázulatokat, és kimondom (Kati és a) kerek perec:

A metafora egy hasonlat.

Metafora, kreatív írás, személyiségfejlesztés, 7 dolog, amire a metaforákat használhatod, hasonlat

A szigorú nyelvészek vélhetően most nyelvet öltenének és felháborodottan vetnének a mókusok elé, mert nyelvtani értelemben pontosan, hogy NEM hasonlat a metafora, de vessünk most spongyát rájuk, és mondjunk inkább egy példát:

Lassú víz partot mos.

Nagyon sajnálom, hogy belekevertem egy közmondást is, amelyet szólások szintjére is degradálhatunk, de akkor is, ez egy remek példája a metaforának.

Mondjuk, hogy a Tótnak nagyon tetszik a Marcsi, aki viszont csendes, szerény leányadalom, és olyan zárkózott, mint egy apáca, aki a tomboló karantén közepén nem találja maszkját. A Tót okos fiú, és semmiképp sem rontana ajtóstul a házba, ehelyett nap mint nap kedves szavak szelíd ostromával puhítja szíve választottját. Bár már nyakán a november, s a Tótnak lassan deresedik a szakálla, nem veti el a sulykot, s minden egyes nap csupán pár kedves szóval illetve, illetve egy-két barátságos mosollyal meglepve igyekszik szerelme közelébe férkőzni. S ha mindezt hónapok távlatában képes csupán kivitelezni, de a Marcsi lassan résnyire nyitja szíve kapuit, s a Tót óvatosan bedughatja egyik lábát, s idővel a másikat, s talán eljön a pillanat, amikor a Tót egyéb testrészeit is nyugodtan bedughatja majd.

Ha ezt röviden összefoglalva úgy mondanám, hogy lassú víz partot mos, senki sem gondolna a Tiszára, a Dunára, vagy más természetes vizekre, mert nyilvánvaló, hogy a Tót stratégiájának eredményességére gondolok. Ha nagyon meg akarnám magyarázni, mondhatnám, hogy a Tót maga a lassú víz, s a Marcsi a Tisza meg a Duna, és vélhetően a Tót csak a Duna-Tisza közében lelhet megnyugvásra.

Ez a metafora. Mindenki ismeri, mindenki használja, mindenki érti. Talán csak azt nem tudja, hogy metaforának hívják, de ez most indifferens. (Imádom ezt a szót.)

2. Mit lehet ezen tanulni?

Metafora, kreatív írás, személyiségfejlesztés, 7 dolog, amire a metaforákat használhatod, tanulás

A fenti példa egy rendkívül egyszerű metafora volt, amelyből nagyon jó kiindulni, de ha egy kicsit jobban is beindulunk, akkor ennél sokkal szerteágazóbb hasonlatokkal is élhetünk. Képesek vagyunk ugyanis egy teljes élethelyzetet annak számos összetevőjével, tényezőjével és apró részleteivel metaforává alakítani. Ilyen módon pedig a metafora lehet a valóságról modellezett komplett történet, amely egyrészt számtalan ponton kapcsolódik a való világhoz, másrészt pont annyi köze lesz hozzá, mint a Tótnak a Tiszához. 

Amiről most beszélek, az már az NLP-s metafora, amelyet azonos szerkezetű metaforának is hívunk. Ez egy olyan történet, amely egyrészt független a valóságtól, és aki meghallgatja, annak eszébe sem jut a saját élethelyzete, mert nem arról szól. Ugyanakkor a sztorinak van egy mélyebb szintje, amelyben elrejthetünk egy (vagy több) titkos, a tudattalan elmének szóló jótékony sugallatot.

Ha a Tót ismeri a metaforaalkotás szabályait, elmesélhet például a Marcsinak egy történetet egy rettenthetetlen méhecskéről, aki számos viszontagságot követően eljut az erdő legszebb virágához, hogy végre megpihenjen annak illatos szirmain - s ha a sugallat betalál, akkor talán a Tót is beporozhatja végre kedvesét, mert minden jó, ha vége jó. Ez utóbbi igen fontos tényező, mert amíg az életben néha boldog a szívünk, máskor azonban csak szívunk, addig a metaforában mindig a happy end-re hajtunk. Ott mindig minden jól sikerül.

Egy ilyen történet megírása nem piskóta, hiába is hintenéd meg porcukorral, mert egy jó NLP-s metaforának megvannak a maga elemei, szabályai, lépései, apró trükkjei és fondorlatai, amelyekkel a történeted nemcsak meséssé, de ellenállhatatlanná is teheted. Épp ezért érdemes megtanulni a metaforaírást.

3. Mi az a hét dolog, amire használhatod a metaforákat?

Metafora, kreatív írás, személyiségfejlesztés, 7 dolog, amire a metaforákat használhatod, éltered regénye

Valójában nemcsak hét dologra használhatod a metaforákat, hanem annál sokkal többre, de ahogyan azt már említettem, ez egy egyszerű blog, és nem az Új Magyar Lexikon, de még csak nem is a régi, így tartanom kell magam a terjedelmi korlátokhoz. Maradjunk tehát hét igen fontos dolognál, amire a metaforákat használhatod.

1. Elmondani az elmondhatatlant

Hogyan mondjam el neked, amit nem lehet? Mert vannak dolgok, amiket hagyományos módon egyszerűen nem lehet elmondani. Nem lehet, mert ciki, mert bántó, mert nem a te feladatod, vagyis semmi közöd hozzá, mégis el akarod mondani például a párodnak, hogy előnyére válna fogyókúra, a gyerekednek a tanulás, a főnöködnek a tapintat - vagy akárkinek akármi. A metaforával úgy mondhatsz el valami fontosat, hogy teljesen mást mondasz. A kommunikáció egy újabb, mélyebb szintjét valósíthatod meg általa.

2. Gyógyító mesék

Bizony, mert a "Gyógyulj meg!" utasítással az emberek nem tudnak mit kezdeni. A gyógyulást ugyanis nem akarattal tesszük, az egy tudattalan folyamat. Épp ezért rendkívül hatékonyak a gyógyító mesék, amelyek metaforikus szinten sugallják a testnek, hogy elindíthatja azokat a természetes gyógyulási folyamatokat, amelyeket eddig valami megakadályozott. A mesék utat nyithatnak a pozitív változásnak. Ha van gyereked, már ez az egy dolog is elég ahhoz, hogy belevesd magad a metaforaalkotásba.

3. Marketing

Jaj, de csúnya, anyagias célok kerültek az előtérbe! Ejnye, no, de ha már bejöttek, ideje kezdeni velük valamit. A metaforák írásban is tökéletesen hatnak. Ha tehát van weboldalad, hírleveled, érdekelt vagy az eladásban, miért is ne kommunikálnál hatékonyabban és ezzel együtt szórakoztatóbban? Ha pedig azt gondolod, ezeket az eszközöket csak jóra ildomos használni, igazad van. Szerintem a marketing jó. A célja eljuttatni az emberekhez mindazt a jót, amelyet adni tudsz nekik. Csináld ezt másképp!

4. Kiút a problémákból

Mert a metaforák nemcsak másokra hatnak, hanem saját magadra is. Benne vagy egy élethelyzetben, amit nem élvezel? Örömtelen párkapcsolat, alulfizetett állás, élhetetlen lakóhely? 

Talán csak azért nem találtad meg a megoldást eddig, mert BELÜLRŐL kerested azt. A problémából nem mindig látszik a megoldás. Ha azonban valahogyan ki tudsz onnan lépni, akkor - ahogy azt mondani szokták -, a dobozon kívül tudsz gondolkodni. Erre pedig az egyik legjobb a metafora, amely kulcsként nyitja a kreativitás kapuit.

5. Szórakoztató kommunikáció

Senki sem szereti az unalmas előadásokat. Márpedig előadás alatt nemcsak azt értjük, amit a projektor előtt tartanak az irodában. Az élet a kapcsolatokról szól. Nap mint nap beszélsz a gyerekeddel, a pároddal, a szomszédoddal, a munkatársaiddal, az ügyfeleiddel, és ha a stílusod, az előadásmódod nem megfelelő, mindenki unni fogja, amit mondasz. A metaforák színessé és szórakoztatóvá varázsolják a beszéded, és ez életed minden területére pozitív módon hat.

6. Személyiségfejlesztés

A metaforákról nem beszélhetünk elszigetelten. Ha foglalkozol önmagaddal, bármilyen módszert is használsz, a metaforák újabb szintre emelik a fejlődésed. A metaforák ott vannak a célkitűzésben, az NLP-ben, a kreatív írásban, a hipnózisban, az önismeretben, a képességekben, a hiedelmeidben és meggyőződéseidben - a mindenedben. A mindenit, hát nem látod, mekkora jelentőségük van?

7. Életed regénye

Bár a metaforák a legapróbb problémák esetén is jól jönnek, és speciális élethelyzetekre is használhatod őket, miért is ne alkalmaznád azokat globálisan? Mi történne, ha az egész életedre úgy tekintenél, mint egy történetre? Egy történetre, amelynek nemcsak a főszereplője vagy, hanem a rendezője is. Tudom, messze még a vége, de miért is ne törekednél már most a happy end-re? Volna kedved megírni életed regényét? Hát, van ennél izgalmasabb történet?


Neked hol volna a legnagyobb szükséged a metaforák erejére? Melyik az az életterület, ahol szívesen gondolkodnál mélyebb szinteken, hogy új utakat találj? Megtisztelsz, ha megosztod velem a gondolataidat a hozzászólások között.


Még több írás a metaforákról:

november 22, 2011

március 6, 2017

február 5, 2018

február 18, 2018

április 10, 2018

november 26, 2018

március 4, 2019

április 25, 2019

május 1, 2019

május 10, 2019

június 6, 2019

július 4, 2019

szeptember 12, 2019

szeptember 12, 2019

szeptember 20, 2019

október 12, 2019

október 22, 2019

április 9, 2020

  • Igazából olyan metaforakra van szükségem, amelyekkel belem szeret a Lany a második randin. Tényleg komolyan kérdezem 🙂 Léteznek? Kérlek segíts.

    • Nekem csak olyan van, amivel az elsőn szeret beléd a lány. 😀

      Viccet félre téve – nem gondolom, hogy létezik erre tuti recept. Túl sok tényező befolyásolja azt, hogy ezek hogyan működnek. Függ a lánytól, függ tőled, a metaforától, attól, hogy hogyan mondod el, és attól is, hogy mikor.

  • Kedves Tibi. Amerikai nlp szerzőktol már olvastam a metaforak varázslatos világáról, ám mégis a te írásaid és gondolataid osztokelnek arra, hogy megtanuljam őket használni. 🙂 És leginkább most a párkapcsolati ismerkedésnel szeretném használni a metaforakat. 🙂 Ez a honlap egy kincs. 🙂

  • Kedves Tibi,

    jelenlegi élethelyzetemben leginkább a marketing terén tanulható metaforákra lennék kíváncsi. Hogyan tovább? 🙂

    • Szia Viki!

      Az elő lépés mindig a valós helyzet elemzése. Hol tartasz most, és hová szeretnél eljutni? Illetve, ha marketing, akkor hol tart most a vevőd, ügyfeled, stb., és hová tudod eljuttatni? Ez egyfajta változás. Pl. gazdagabb lesz, okosabb lesz, csinosabb lesz, menőbb lesz, stb.

      A második lépés, hogy erre találj egy metaforát. Ha pl. gazdagabb lesz az ügyfeled, mert mondjuk pénzügyi tanácsadó vagy, akkor nem feltétlenül a pénzről lehet csak kommunikálni, hanem például egy almafáról, ami korábban csak egy-két nyeszlett gyümölcsöt izzadt ki magából, de most roskadásig tele van csodás gyümölccsel. (🍎🍎🍎Gazdagabb a termése😊).

      Ez lehet egy egyszerű mondat, akár csak egy kép, de lehet egy történet is, sőt, lehet benne sugallat.

      Szóval ezen jó sokat lehet agyalni:) de megéri.

  • {"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

    Tibi

    A szerzőről

    A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

    Ez is érdekelhet:

    >