NLP, Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, önfejlesztés, három különleges módszer

Ez alkalommal nem folytatom a sci-fi történetet, mégis egy kissé futurisztikusan cseng a cím. Nem szeretnék azonban tudományos értekezésekbe bonyolódni, annál sokkal kellemesebb feladatot róttam ki magamra, és szerintem neked is sokkal szórakoztatóbb lesz az olvasás így.

Már sokan jelentkeztek a Titkos erdő c. gyakorlatcsomagunkra, ami azért is öröm számomra, mert ez is azt mutatja, hogy az embereket érdeklik azok a módszerek, amelyek

  • játékosak,
  • pozitívak,
  • önállóan használhatóak.

Három különös technikáról ejtünk szót ebben az írásban: A jövőbe vitelről, a múlt átírásáról, és metaforákról. Mindhárom a "szokványostól" eltérő, mert ezeket az emberek általában ritkán használják tudatosan, márpedig ezen gyakorlatok igen hasznosak tudnak lenni, és bárki képes azokat alkalmazni. Te is. Noha ebben a cikkben nem lesz letölthető gyakorlat, de az alapokat megértheted, és így fejben máris kipróbálhatod mindhárom technikát.

Nézzük sorjában.

Jövőbe vitel

Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, önfejlesztés, három különleges módszer, jövőbe vitel

A jövőbe vitel azt jelenti, hogy valami jó dolgot elviszel a jövődbe. Nem lesz szükséged hozzá sem plutóniumra, sem egy felturbózott és átépített DeLorean gépjárműre, hiszen minden "csak" a fejedben fog megtörténni. Ugyanakkor a módszer igen hatékony, így számíthatsz rá, hogy a vágyaid valóra válnak. Természetesen csak pozitív dolgot viszünk a jövőbe!

Hogyan működik?

Van az NLP-nek egy igen lényeges előfeltevése amely így szól:

"Az alkotott élmények éppúgy befolyásolnak, mint a megtörténtek." 

Ez azt jelenti, hogy az idegrendszered nem igazán bajlódik azzal, hogy megkülönböztesse a valóságot a képzelettől. Ha egy citromot megnyalsz, folyni kezd a nyálad, de ha csak rágondolsz - akkor is. Talán már most is összefutott a szádban a nyál?

A jövőbe vitel lényege, hogy gondolatban előreutazunk a jövőbe, és ott elképzelünk egy pozitív állapotot, lehetőleg minél részletesebben. Például arra gondolok, milyen szeretettel fogad majd a párom, amikor egy óra múlva betoppanok. Vagy milyen jó lesz majd nyáron a kertben ülve olvasni vagy írni. Vagy milyen jó lesz öt év múlva, amikor már a legtöbb célomat elértem. 

Ezeket az élményeket FEJBEN alkotjuk meg, de az idegrendszerünk úgy veszi, mintha valóban megtörténnének azok. Ezek az átélt pozitív élmények egyrészt rendkívül kellemesek, másrészt befolyásolják, megváltoztatják a viselkedésünket. Ettől hajlamossá válunk sikeresnek és boldognak lenni, vagyis: Valóra váltjuk az álmaink. Ez egy igen hasznos szokás, azt gondolom.

Hogyan csináld fejben?

Egyszerűen gondolj minél többet a pozitív jövőre. Álmodozz, merengj vagy ábrándozz (akár mindhármat egyszerre, és ha jól esik, nyugodtan bambulj bele). Fantáziaképeidben lásd magad szépnek, sikeresnek, boldognak (ha már most is az vagy, még olyanabbnak), lásd magad pont olyannak, amilyen lenni szeretnél. Tedd félre a rózsaszínt, mindig reális képet fess magadról. Ne általában gondolkodj, hanem konkrét, mindennapi pillanatokat fess meg. Érezd át az élményt, hadd, hogy megszólaljon benned egy belső hang. 

Tedd ezt minél gyakrabban, s vedd észre, hogy egyre szebbé válnak a napjaid.

Másképpen

A jövőbe vitel több NLP gyakorlatnak is a része, de vannak "komolyabb" változatok is, mint pl. a földre fektetett Életfonalon történő lépegetős gyakorlatok, amelyekben akár konkrét erőforrásokat is vihetsz egyik helyről a másikra. Például ha húsz évvel ezelőtt kreatív voltál, visszamehetsz azért a kreativitásért, és elviheted a jövőbe.

Jövőbe vitelt csinálhatsz kreatív írással is. Az alapmódszert megtartva színes rajeszközökkel és folyamatos kézírással felturbózva az egyik legfontosabb technikát alkalmazhatod, amely rendkívül szórakoztató és megnyugtató is egyszerre.

De ha már a jövőt ilyen módon tudjuk programozni, miért is ne tennénk meg ezt a múlttal?

Emlékmanipuláció

Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, önfejlesztés, három különleges módszer, emlékmanipuláció

Ez igen jól hangzik, de nem nagyon pontos kifejezés. Az emlékeket tulajdonképpen szebbé tesszük és kijavítjuk, ráadásul saját döntésünk alapján, így ha manipuláljuk is azokat, jó szándékkal tesszük. Épp ezért szerencsésebb lehet az emlékek átrajzolásáról vagy átírásáról beszélni.

Hogyan működik?

Nyilvánvalóan nem vagy képes megváltoztatni a múltat, de az emlékeidet igen. Az alapot ugyanaz az előfeltevés adja, mint a jövőbe vitelnél. Ha egy emléket újragondolsz, de másképpen, akkor máris két emléked lesz.

Például kiskorodban részt vettél egy lufifújó versenyen, ahol második lettél, de valójában az első helyezett csalt (ó, hogy a franc essen belé!), mert titokban gombostűvel kiszúrta a saját lufiját. Ezt nem vették észre, és mindig is bosszantott ez a dolog. Azóta is mérges vagy, ha az eszedbe jut.

Ha most ezt újragondolod, megváltoztathatod az eredeti emléket, és az új, alkotott élményben a zsűriből valaki kiszúrja, ahogy a csaló kiszúrja, és téged választanak elsőnek. 

A korábban említett NLP előfeltevés értelmében lesz két emlékezésélményed, egy valóságos és egy kitalált. Az idegrendszerednek édes mindegy, melyik-melyik, ugyanúgy kezeli, ugyanúgy tárolja, nincs egy külön fiók a valóságos élményeknek, ugyanott vannak az alkotottak is. Ugyanúgy hatnak rád. Annyi szép emléket gyárthatsz, amennyit csak akarsz. Mit gondolsz, hogyan válik ettől szebbé az életed?

Hogyan csináld fejben?

Nincs is más dolgod, mint kiválasztani egy semleges vagy enyhén negatív emléked, és filmrendezőt játszva átírni azt. Egyszerűen pörgesd le fejben az eseményeket, de másképpen. Akár több változat is születhet. Minél többször élsz át egy egy módosított emléket, az annál jobban felülírja az eredetit. A tudatos elme érzékeli a különbséget, a tudattalan nem. Egy idő után a tudatos is elveszíti a fonalat. Remek játék ez.

Másképpen

Az NLP ismét számos nagyszerű technikát kínál az emlékek manipulálására: Rögzítések, szubmodalitások, Életfonalas gyakorlatok, átrajzolás, és egyebek.

A kreatív írásban színes rajzeszközöket használva szó szerint átírhatod az emlékeidet. Egy ilyen szinten átélt emlék a tudattalanba is mélyen beíródik - kihagyhatatlan gyakorlat, az önfejlesztés egyik legfontosabb módja.

Ezek az időutazások bizonyára sokaknak érdekesnek tűnnek, de most jön az igazi fordulat.

Párhuzamos dimenziók

Neuro Lingvisztikus Programozás, személyiségfejlesztés, önfejlesztés, három különleges módszer, párhuzamos dimenziók

Ez még az emlékmanipulálásnál is jobban hangzik. Nagyon érdekes dologról van szó. 

A mindennapos valóságod teremtheted újra, megalkothatod annak egy párhuzamos dimenzióját, létrehozhatod saját, egyedi belső világodat.

Mindezt a metaforákkal teheted meg.

Hogyan működik?

A metafora nagyon leegyszerűsítve egy hasonlat. Az élet egy utazás. Ez egy metafora. Tudjuk, hogy nem egy utazás, de olyan. Valahonnan elindulunk, valahová eljutunk, egy bizonyos utat bejárunk.

De ez kevés a varázslathoz. Az idegrendszered összeköttetésekkel működik. Az idegsejtek kapcsolatai vélhetően túlszárnyalják a Facebook ismerőseid számát, és végtelen módon képesek információt áramoltatni, ráadásul az emberi agy alapból remekül érti a metaforákat. Épp ezért a RÉSZLETEKBE MENŐ (manó) hasonlatok rendkívül erőssé teszik a metaforát. Ez a kiterjesztett metaforákban bontakozik ki. Az élet egy utazás, út közben emberekkel találkozhatunk, megvannak a fontosabb állomások, néha első osztályon utazunk, máskor csak stopposnak érezzük magunkat, és már tele van a hócipőnk, hogy senki sem vesz fel.

A recept egyszerű: Alkoss meg egy részletes metaforát az életedre, vagy annak egy területére. Legyen ez olyan, amilyen a valóság. Ne legyen szebb. Ezután azonban VÁLTOZTASD MEG a metaforát, színezd újra, turbózd fel.

Ha a házasságod egy cirkuszi előadás volt eddig, mostantól legyen egy csodás és élvezetes műsorszám. Ha te egy jelentéktelen és gyáva nyúl voltál a saját mesédben, legyen az a nyúl ezentúl rettenthetetlen és nagy erejű. Ha az egészséged egy elgazosodott kert, ideje kigyomlálnod és felvirágoztatnod azt.

A motor, ami az egészet működteti, az idegrendszeri kapcsolataidon áramló információ, amely KÉTIRÁNYÚ. Ha a metafora változik, te magad is változol. A mese visszahat az életedre, a fagyi visszanyal, a bátor nyúl életre kell. A valóságból modellt alkottál, a modell visszahat a valóságra.

Hogyan csináld fejben?

Találj egy jó metaforát valamire, ami fontos. A legjobb egy életterületet kiválasztanod. Alkosd meg ezt a metaforát részletesen, s aztán kezdd el azt átrajzolni, jobbá tenni. Minél többször teszed ezt, annál nagyobb hatással leszel az életedre. Foglalkozz tudatosan a metaforáddal, ismerd meg a belső kerted, turbózd fel a nyulad, szelídítsd meg a sárkányodat.

Másképpen

Az NLP-s összetett vagy más néven "azonos szerkezetű" metaforái mesés történetekbe rejtett kedves és segítő sugallatok a tudattalan elme számára. Milton Erickson hipnotikus mintáival ellenállhatatlanná teheted a mesédet.

A kreatív írásban számtalan erőteljes technikát alkalmazunk, a gyógyító meséktől kezdve életed regényén keresztül a transzba ejtő történetekig és a beágyazott metaforákig rendkívül mélyre merülhetsz a párhuzamos dimenziókban, amelyek életed belső tükörképei.

Nos, ha mindezt elolvastad, máris elkezdted mindhárom technikát használni fejben, hiszen az alkotott élmények téged is éppúgy befolyásolnak, mint az igaziak. Engem nagyon. 

Hát téged?

About the author 

Tibi

A Mindennapi NLP alapítója, szerző, tréner, írásmániás, családapa. Ha meg akarod ismerni, olvasd el az írásait, kövesd a Twitteren: https://twitter.com/tibiszucs

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>